h

Doar gruit, doar bluit ain wonderlaand

12 november 2017

Doar gruit, doar bluit ain wonderlaand

Huizen, mensen en gemeenschappen zijn beschadigd. De overheid en NAM stellen zich op als almachtige onverschilligen. Buren worden tegen elkaar uitgespeeld. Achteloos accepteren de machthebbers hoe actiegroepen en individuen elkaar in de haren vliegen op sociale media en gemeenschappen in kampen uiteen vallen.

Bloeiend Verzet, de bloeiende ode aan alle Groninger helden, is geen oplossing voor die ellende. Maar samen een monument maken met humor, enthousiasme en energie is iets heel bijzonders. Het geeft hoop hoe we dwars door achtergronden heen mensen bij elkaar brengen. Dat is niet iets kleins. Dat is groots. Omdat het bewijst dat als mensen samen aan de slag gaan, niets onmogelijk is. Dat raakt mij als activist en volksvertegenwoordiger.

Als professioneel rouwbegeleider weet ik dat als je van iets of iemand houdt, je verdriet hebt wanneer je dat kwijtraakt. Dus een voorwaarde om te kunnen rouwen is liefhebben. Wanneer je een leven lang hebt gebouwd aan je pensioen, wanneer je alles aan de kant hebt gezet voor juist dat huis, wanneer je je hebt ingezet voor jouw buurt, wanneer je jaren bezig bent geweest om van je huis een thuis te maken, wanneer je een gezin bent begonnen……dan houd je van dat huis, dat gezin, jouw toekomst. En wanneer je dat dreigt te verliezen door gevaar van buitenaf, door bewust menselijk handelen, bewust gemaakte keuzes gebaseerd op winst, geld, macht, en wanneer jouw angst en jouw verlies dan ontkent wordt, dan is dat funest voor je rouwproces.  Het verlies van veiligheid, van geborgenheid, van vertrouwen, het leidt allemaal tot een rouw. Rouwen is hard werken. Je wordt er moe van. En Groningen is in diepe rouw.

Liefde en veiligheid zijn basisbehoeften van ieder mens. Wanneer je dreigt te verliezen wat je nodig hebt om een gelukkig leven te leiden, kom je in opstand. Bij blijvende tegenwerking, en er sprake is van onrechtvaardigheid, ga je langzaam kapot. Wanneer je erkenning krijgt voor je verdriet, voor je verlies, en wanneer je hierin wordt gesteund, kan dat je verder helpen. Daarom is dit Bloeiend Verzet zo mooi. Het is verzet van hoop. Van niet lijdzaam afwachten maar samen het tij keren.

Kinderen hebben een grote rol gekregen in het Bloeiend Verzet. Veel kinderen hebben een lampion gemaakt om het festivalterrein zaterdag te versieren. Tussen de lampionnen zullen honderden kaartjes hangen met steunbetuigingen uit het hele land. De erkenning vanuit het hele land hangt dus letterlijk tussen de toekomst.

Wanneer we samen, hoofd op schouder, schouder aan schouder, schouders eronder de strijd aan gaan, zullen we winnen. Daarom is dat we zaterdag gaan doen heel bijzonder. Van rouwen naar bouwen. Bijna honderd jaar geleden schreef Geert Teis het al in het “Grönnens Laid”; ‘Doar gruit, doar bluit ain wonderlaand’.

Marieke Bootsma is rouw- en verliesbegeleider (Keer-tij) in Bedum, Statenlid voor de SP in Groningen en organisator van het Bloeifestival.

Zie ook:

U bent hier