Leefomgeving provincie moet gezond, veilig en betaalbaar blijven
Leefomgeving provincie moet gezond, veilig en betaalbaar blijven
Tijdens de Provinciale Statenvergadering over de omgevingsvisie pleitte onze fractie voor een provincie waarin mensen gezond en betaalbaar kunnen wonen, werken en ontspannen.
Acht moties lagen klaar, met een duidelijke boodschap:
De mens moet boven het kapitaal worden gesteld.
Fenna heeft zich diep ingegraven in dit dossier en leverde maanden werk, maar wegens afwezigheid gaf Agnes het woord. “Ik ga mijn uiterste best doen om haar harde werk en toewijding hier eer aan te doen,” zei ze.
Agnes opende met kritiek op het taalgebruik in de visie: termen als klantgericht zouden beter vervangen kunnen worden door mensgericht. Ook vroeg ze om een realistischer toon over de gevolgen van gaswinning in onze provincie.
Leefbaarheid en betaalbaarheid
Onze fractie diende meerdere moties in om karakteristieke woonvormen, kampeergelegenheid en alternatieve verdienmodellen op het platteland te beschermen:
- Motie 280 – Behoud karakteristieke woningen: gemeenten moeten karakteristieke, vaak betaalbare woningen in alle Groningse kernen inventariseren en beschermen.
- Motie 282 – Kamperen bij de boer: pleit voor structurele ruimte in beleid voor boerencampings en andere alternatieve vormen van recreatie op het platteland.
- Motie 281 – Red de camping: roept op tot bescherming van kleinschalige, laagdrempelige volkscampings tegen marktgedreven transformatie naar luxe vakantieparken.
Onze fractie is verheugd met de positieve houding van het college tegenover M280 en M282: beide moties zijn in stemming gebracht en aangenomen.
Motie 281 is voorlopig aangehouden. Onze fractie wil scherp in de gaten houden wat het college doet met het toenemende verlies van betaalbare kampeerplekken.
“We zien een college dat zegt te pleiten voor volkshuisvesting, maar tegelijkertijd niets doet voor volkscampings,” aldus Agnes “Campings verdwijnen, recreatiegebieden staan onder druk, en het provinciaal beleid blijft stil. Dat is onacceptabel.”
Volgens onze zijn er wel degelijk mogelijkheden om richtinggevende kaders op te nemen in de omgevingsvisie. “Als jullie de camping echt willen redden, net als wij, laat dan zien wat er mogelijk is binnen deze visie of ander provinciaal beleid.”
Energieopwekking voor de gemeenschap
Motie 283 – Noaber Energie draait om zeggenschap voor inwoners over nieuwe energieprojecten. “Winst moet terugvloeien naar de gemeenschap, niet naar aandeelhouders,” zei Agnes.
Onze fractie stelt voor om onder meer met ‘gouden aandelen’, gebiedsfondsen en democratische betrokkenheid te zorgen dat energieprojecten ten goede komen aan inwoners.
Deze motie is aangehouden in afwachting van hoe het college dit verwerkt in het ontwerp van de omgevingsvisie.
Gezonde en veilige leefomgeving
Agnes verwees naar de zorgen van honderden inwoners over industriële overlast. Twee moties stonden centraal in dit thema:
- Motie 284 – Bescherm gezonde en veilige leefomgeving: industrie mag alleen worden uitgebreid onder strikte voorwaarden, met monitoring van lucht, licht en geluid en zeggenschap voor omwonenden.
- Motie 285 – Milieudruk niet omhoog: vraagt om het schrappen van de passage waarin staat dat meer milieudruk rondom bedrijventerreinen acceptabel is. Gezondheid moet altijd voorop staan.
Motie M284 is ingetrokken nadat het college stelde dat de uitgangspunten al gelden in het beleid. Maar onze fractie blijft scherp toezien op de praktijk. “De zorgen uit deze motie komen rechtstreeks uit de samenleving,” benadrukte Agnes.
Motie M285 is aangehouden. De SP wacht op een aangepaste ontwerpversie van de visie waarin deze zorgen hopelijk worden meegenomen.
Groene bedrijventerreinen en volkshuisvesting
Motie 286 – Groene bedrijventerreinen (samen met GroenLinks, Volt en PvdD) kreeg positieve reacties. Deze motie roept op om bedrijventerreinen te vergroenen en aan te sluiten bij het landelijke initiatief Werklandschappen van de Toekomst. “Groen is beter voor werknemers, omgeving én biodiversiteit.”
De laatste motie, Motie 287 – Volkshuisvesting als uitgangspunt, vraagt om af te stappen van het marktdenken rondom wonen. Onze fractie wil dat de provincie volkshuisvesting als leidend uitgangspunt opneemt in plaats van het over te laten aan de woningmarkt.
De motie is voorlopig aangehouden, maar kreeg een duidelijke toezegging van de gedeputeerde: de provincie neemt waar mogelijk volkshuisvesting als uitgangspunt. Voor onze fractie een stap in de goede richting.
Zie Agnes haar volledige bijdage hier:
Reactie toevoegen