h

Dagboek van Statenlid Rinus Sangers

17 april 2007

Dagboek van Statenlid Rinus Sangers

Woensdag 11 april

Vandaag met oud-collega’s van WING een wandeling gemaakt van 17 kilometer door het nationale park Middag-Humsterland. Veel bijgekletst en genoten van het prachtige landschap. In het museum Wierdenland in Ezinge werden we gastvrij ontvangen door een vrijwillige medewerker, die ons met veel enthousiasme uitleg gaf over de eeuwenoude historie van dit gebied. Met die kennis kijk je toch weer met andere ogen en zie je ook veel beter de verschillende glooiingen in het ogenschijnlijk zo vlakke landschap. Tussen al dit moois zijn die nieuwerwetse boerenschuren echter een gruwel. Ze schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond en verpesten het landschap. Daar zouden boer Bleker en zijn boerenpartij nu eens echt iets aan moeten doen, al was het maar dat ze de boeren eindelijk zouden verplichten om rond die vreselijke schuren tenminste een fatsoenlijke erfbeplanting aan te leggen.

Donderdag 12 april

Geveld door de griep en de hele dag en beetje in en rond het huis gelummeld. Met het mooie weer laten de vlinders in de tuin zich weer zien en vandaag het eerste oranjetipje, het eerste boomblauwtje en het eerste bonte zandoogje genoteerd. Verder wat voor de buis gehangen en gezien hoe de jongens van Louis van Gaal van A tot Z van de mat werden gespeeld door Werder Bremen. Ook Wouter Bos was volop in het nieuws met zijn weigering om een extra belastingtarief in te voeren voor de miljoenensalarissen van bestuurders van grote bedrijven. Wel een Bosbelasting voor de ouderen, maar geen graaitax voor de superinkomens, dat is een draai die je toch niet voor mogelijk houdt. Als dat zo doorgaat dan zal de PvdA bij de volgende verkiezingen weer een forse draaibelasting om de oren krijgen.

Vrijdag 13 april

Nog steeds veel gesnotter en gehoest en de deur niet uit geweest. In het Dagblad van het Noorden gelezen dat ongeveer vierhonderdduizend kinderen in Nederland geen lid kunnen worden van een sportclub omdat hun ouders daarvoor domweg het geld niet hebben. Het Jeugdsportfonds zamelt voor die kinderen die lid willen worden van een sportclub geld in om de contributie te betalen. In zeven provincies bestaat daarvoor nu een eigen fonds, waaronder ook in de provincie Drenthe. De provincie Groningen wordt in dat rijtje niet genoemd. Gelukkig echter is er het afgelopen jaar in de provinciale politiek, mee op initiatief van de SP-fractie, veel aandacht geweest voor de armoede in de provincie Groningen en dat heeft er o.a. toe geleid dat er nu ook in onze provincie zo’n jeugdsportfonds gaat komen.

Zaterdag 14 april

Volop zon en een prachtige dag voor weer zo’n fameuze voetbalhappening met de mannenbroeders van Helpman 7, het meest glorieuze buikjeselftal van deze provincie (echte breedtesport dus). Helaas blijken niet alleen de buikspieren wat slap, maar ook de overige spieren, de enkels, de knieën, de heupen en nog het een en ander blijkt bij een groot deel van de mannen aan slijtage onderhevig. We krijgen kortom geen volledig elftal op de been en moeten de wedstrijd tegen Pelikaan S jammer genoeg afzeggen. Tijd dus voor het artikel van Wouter Bos in de Volkskrant, waarin hij zijn partijgenoten oproept om niet bij de SP-pakken neer te gaan zitten. Hij schrijft daarin o.a.: ‘Maar een ding weet ik zeker: Als we met zijn allen als konijntjes in de koplampen van de SP gaan zitten staren en bij elke beslissing of elk dilemma ons gaan afvragen of daardoor misschien mensen voor de SP gaan kiezen, zal het alleen maar verder bergaf gaan.’ Was het eerst Bleker die de SP zag als een partij muitende piraten, nu is het dus Bos die zijn bange PvdA-konijntjes waarschuwt voor de stroperslampen van de SP. Met al die bangmakerij lijkt mij onze koers duidelijk: de vlag in top, de lampen aan en volle vaart vooruit.

Zondag 15 april

Het moet niet gekker worden: de thermometer achter het huis geeft 30 graden aan en de marathon van Rotterdam is nota bene stilgelegd vanwege de warmte. Een verstandige beslissing, want 42 kilometer en 195 meter hardlopen bij zo’n hoge temperatuur is niet te doen. Zelf heb ik en keer onder net zulke omstandigheden de marathon van Berlijn gelopen. Dat was tenminste nog in september, maar ook toen al moest ik op het eind hele stukken wandelen om een beetje gezond de finish te halen. Voor de fractievergadering van komende woensdag vandaag een discussiestuk geschreven over onze koers in de komende statenperiode en wat daarbij onze SPeerpunten zouden moeten zijn.

Maandag 16 april

Voor de Provinciale Stuurgroep Vrijwillige Thuishulp en Mantelzorgondersteuning druk geweest met de subsidieafrekening over 2006. Net als vorige week veel gebeld met organisaties om ontbrekende stukken en gegevens op te vragen. Uit alle rapportages en contacten blijkt ook nu weer dat er binnen de vrijwillige thuishulp en mantelzorg-ondersteuning voor weinig geld heel veel werk wordt geleverd. In de gezondheidszorg gaat heel veel geld om en dat is ook noodzakelijk, maar toch is het ook goed om je te realiseren dat er voor de vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning in Nederland (en in Groningen) gemiddeld maar 2 euro per inwoner beschikbaar is, terwijl in die sector uiteindelijk toch het grootste deel van de zorg geleverd wordt. Als SP blijven we er dan ook voor knokken dat er voor de vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning meer geld beschikbaar komt.

Dinsdag 17 april

Over gezondheidszorg en geld gesproken. Uit het Dagblad van het Noorden van vandaag blijkt dat ziekenhuizen, waaronder het UMCG, weigeren om patiënten een nieuw en duur medicijn tegen ouderdomsblindheid te geven. De reden hiervoor is dat ziekenhuizen bang zijn in de financiële problemen te komen, omdat veel ouderen baat hebben bij dat medicijn en de ziekenhuizen slechts 80% van de kosten vergoed krijgen en de rest (met het oog op de marktwerking) uit eigen zak moeten betalen. De patiëntenvereniging is furieus en eist dat de ziekenhuizen het nieuwe medicijn alsnog gaan verstrekken. Terecht natuurlijk, maar dit voorbeeld toont weer eens aan hoe krom de financiering van de gezondheidszorg in elkaar zit en als het UMCG al dit soort belachelijke keuzes moet maken, dan is het zeker voor de kleinere streekziekenhuizen vrijwel onmogelijk om de zorg te leveren die noodzakelijk is. Kortom: niet het geld moet bepalend zijn voor de zorg die we krijgen, maar de zorg die we nodig hebben moet bepalend zijn voor het geld.

U bent hier