h

Dagboek van Statenlid Hiljan Flokstra

9 mei 2007

Dagboek van Statenlid Hiljan Flokstra

Donderdag 3 mei

Weer een mooie zonnige dag.
Vroeg opgestaan om te genieten van het mooie weer.
De kinderen hebben meivakantie en hoeven niet naar school. Dus ik laat vrouw en kinderen lekker uitslapen.
Gisteren (woensdag) provinciaal overleg gehad in de Broekhof in Zuidbroek met de SP-afdelingen/werkgroepen (Groningen), 2e kamerlid Paul Lempens en collega-statenlid Lian Veenstra over de misstanden binnen de W.S.W. (Wet Sociale Werkvoorziening)
Toenemende werkdruk, onvoldoende aanpassing van het werk aan de mensen, manier van leidinggeven d.m.v. kleineren, pesten en constant moeten presteren onder de druk dat er meer van je verwacht wordt dan je kunt waarmaken, waren de meest gehoorde opmerkingen.
Dit alles als gevolg van de eis om marktconform te werken, terwijl je bij een werkvoorzieningsschap moet kunnen rekenen op een aangepaste en beschutte werkplek.
Besloten tot inventarisatie van misstanden bij de werkvoozieningschappen in de provincie Groningen alvorens actie te ondernemen.

’s Middags de stukken doorgenomen voor de gemeentelijke commissies BMW en RZ, volgende week op dinsdag en woensdag.
Ik ben ook nog raadslid in de gemeente Reiderland.
De hele middag bezig geweest met opstellen van vragen aan de betreffende wethouders en het voorbereiden van het SP-gemeentefractie-overleg.
De I.G.S.D.(Gemeenschappelijke sociale dienst Scheemda, Winschoten, Reiderland) was te laat met het uitbetalen van de uitkeringen over april, waardoor veel cliënten niets te makken hadden in het weekend voor koninginnedag en op koninginnedag zelf, terwijl iedereen aan het feesten was.
Om opheldering gevraagd bij onze eigen SP-wethouder Hendrik van der Ham.
Naar aanleiding van de WSW-bijeenkomst ook maar geïnformeerd of er een sociaal jaarverslag WSW bestaat in de gemeente Reiderland. Hendrik zal het uitzoeken.

Tot mijn verbazing kon ik nergens een aankondiging vinden over de dodenherdenking op 4 mei in Reiderland, niet op de website, niet in het Streekblad, terwijl er van de andere gemeenten grote pagina´s zijn te vinden met alle soorten bekendmakingen, waaronder de dodenherdenking en de 5-mei viering. Dus maar weer een vraag voor de commissie volgende week.

SP-Motie voorbereid om de inkomensgrens voor bijzondere bijstand en minimabeleid in de gemeente Reiderland te verhogen van 110% naar 115% van de bijstandsnorm in navolging van de gemeente Scheemda, waar deze SP-motie is aangenomen. Er blijft jaarlijks in onze gemeente een aanzienlijk bedrag (40.000,--) aan bijzondere bijstand ongebruikt.

Nog even naar Winschoten geweest, waar mijn bejaarde ouders wonen. Ze zijn altijd blij als ik even langskom in hun nieuwe seniorenappartement, waar ze nu al weer een half jaar wonen. Gelukkig waren ze snel gewend. Nog even langs de bakker en de snackbar om wat lekkers voor ze mee te nemen.

Vrijdag 4 mei
Weer een mooie dag, lekker weer.
Kinderen en vrouw maar weer laten uitslapen, volgende week moeten ze weer vroeg op.
Daniëlle (dochter) zit voor haar eindexamen HAVO, dus die kan wel wat extra slaap gebruiken om straks fit aan het centrale examen te beginnen. Tot nu toe ziet het er goed uit,
ik denk dat ze haar diploma makkelijk haalt.
Hilbert (zoon) heeft komende week een proefwerkweek. Hij gaat na de zomer naar Atheneum-4.
Mail gekregen van Marga van Broekhoven, onze landelijke penningmeester, naar aanleiding van enkele vragen over mijn statenvergoeding.
Ik heb al jaren een WWB-uitkering, waarop sinds vorig jaar mijn raadsgeld wordt gekort.
Nu gaat mijn statengeld ook gekort worden op mijn uitkering.
Normaal is er een 50% compensatieregling voor statenleden, maar die geldt voor mij niet, omdat ik een uitkering heb. Voor mij moet er dus compensatie-op-maat komen.
Na veel gereken en heen en weer gemail kunnen we het maar niet eens worden.
Besloten om eerst maar op mijn uitkeringsspecificatie, waarbij het raadsgeld en het statengeld
gekort wordt te wachten.
Het probleem zit ‘em in de onkostenvergoeding van de provincie.
Ik hoop dat die niet wordt gekort op mijn uitkering, net zoals bij de onkostenvergoeding van de gemeente.
Het moet natuurlijk niet zo zijn dat ik zelf geld moet bijleggen om mijn SP-functies te kunnen uitoefenen. Kan ook niet van die minima-uitkering.

‘s Middags nog gebeld met onze wethouder of hij misschien wist hoe laat we bij het dorpshuis in Nieuweschans moeten zijn voor de stille omgang en de kranslegging in onze mooie Voorstraat.
Afgesproken om half zeven. Hendrik zal een toespraak houden namens de gemeente en ik mag een bloemstuk leggen namens de SP-Reiderland.
Bij het verzamelen voor de stille omgang valt op dat er elk jaar weer minder mensen meelopen. We hebben er in elk geval lekker weer bij. Alleen de SP is vertegenwoordigd, valt mij op, terwijl er toch meer gemeenteraadsleden in Nieuweschans wonen.
Er is wel een grote opkomst bij het monument, waar de kransen worden gelegd.
Hendrik en ik gaan pontificaal vooraan staan. Zodat iedereen kan zien dat de SP er wel bij is.
We hebben niet voor niets bij de afgelopen verkiezingen de meeste stemmen gehaald in Reiderland. Hier hebben we zelfs onze coalitiepartner in de gemeenteraad, de PvdA, verslagen.
Er is ook iemand van onze SP-fractie aanwezig bij de plechtigheden in Nw-Beerta en
Finsterwolde. (ook gemeente Reiderland).
Hendrik houdt een schitterend verhaal, ik was van te voren bang dat het wat te lang was,
maar na afloop komen er (veelal oudere) mensen bij Hendrik om hem te bedanken voor de prachtige toespraak.
Zo’n goede toespraak hadden ze nog nooit gehoord in Nieuweschans.
Nog even nageluld met Willem (bestuurslid SP), Eef (raadsgriffier) en schoonmoeder (die ook in Nieuweschans woont) en met een voldaan gevoel naar huis.
Schoonzusje met kinderen op bezoek en na een paar lekkere koele biertjes op bed.

Weekend

Allemaal uitgeslapen.
Beetje rondgelummeld en boodschappen gedaan in Bunde, Duitsland.
Dat ligt hier vlak over de grens, hebben ze een Aldi, een Combi, een Lidl en een Schlecker.
En de winkel waar ik altijd even heen ga, Nix wie Hin. Kratje bier voor 5 en half euro! Moet je in Nederland voor aankomen. Hier maken de bierconcerns gewoon prijsafspraken om de prijs zo hoog mogelijk te houden.
Mij dochter en haar vriend Klaas hadden drie jaar verkering op 5 mei. Is toch wel apart als je op bevrijdingsdag verkering krijgt. Dat zijn er vroeger wel meer geweest in 1945.
Ze zijn uit eten gegaan en ’s avonds hebben we een feestje gebouwd in huiselijke kring.
Mijn kinderen zijn niet zo van die uitgaanders. Ze vinden het thuis veel gezelliger.
Nou zijn er in Reiderland ook maar weinig uitgaansplekken voor de jeugd. Dan moeten ze al naar Vlagtwedde, Winschoten of Groningen.

Zondags nog even naar mijn ouders geweest in Winschoten. Heeft mijn vrouw ook even rust van mij. ’s Avonds de bekerfinale gekeken. Goede wedstrijd, lekker spannend tot het laatst.
Alhoewel ik meer fan ben van het Engelse voetbal en dan met name Manchester United.
(toch weer kampioen van Engeland, ondanks de miljoenen, die de Russische maffia steekt in Chelsea)
Ik ben verleden jaar op Old Trafford geweest. Dat is toch even wat anders dan de Kuip of de Arena. We mochten overal kijken en werden als VIPS behandeld. Ik heb nog op Edwin van der Sar zijn plek gezeten in de kleedkamer. Ruud van Nistelrooy speelde toen ook nog bij ManU. We mochten ook gewoon plaatsnemen in de dug-out met vloerverwarming.
Elke keer als ik Ferguson daar zie zitten, weet ik hoe het voelt.

Maandag 7 mei

Het weer is omgeslagen. Na veertig dagen droogte eindelijk regen in Nieuweschans.
Moet wel even wennen. Ik vind het niet erg als het warm is.
’s Morgens alle mail doorgenomen en beantwoord. Nog even overleg via de mail over de SP-motie voor in de gemeenteraad.

’s Avonds Fraktie+ en Regiovergadering in de Pyramide in Finsterwolde. (gemeente Reiderland).
De SP-statenfractie komt naar je toe deze zomer! Leuk om weer even mijn piraatgenoten in de statenfractie te spreken.
Normaal doen we dit in Groningen in het fractiehuis, maar vanaf nu gaan we op locatie vergaderen met de afdelingen en de leden van de afdeling waar de vergadering wordt gehouden. Iedereen was het erover eens dat dit een geslaagde opzet is, alhoewel er weinig leden van onze afdeling aanwezig waren, op het bestuur en de gemeentefractie na.
Er zijn nog behoorlijk wat gemeenten in Groningen, waar geen SP-afdeling is. Besloten wordt om er behoorlijk aan te gaan trekken, zodat we in de provincie Groningen zoveel mogelijk kwalitatief goede afdelingen hebben om in 2010 mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Sterke afdelingen gaan werkgroepen begeleiden in de gemeenten, waar nog geen afdeling is. Reiderland gaat zich, na succesvol te zijn geweest in Scheemda en Bellingwedde, nu richten op Delfzijl.
Genoeg te doen dus.
Volgende openbare vergadering is in juni in Baflo.

U bent hier