h

Algemene beschouwingen zoals uitgesproken op 27 juni 2007

30 juni 2007

Algemene beschouwingen zoals uitgesproken op 27 juni 2007

Algemene beschouwingen voorjaarsnota leiden bijna noodzakelijkerwijs tot een blik op en een vergelijk met landelijke politieke ontwikkelingen.
Ook in 2007 is dit het geval en niet alleen vanwege de overeenkomst van de deelnemende partijen in de regering en ons college van GS maar ook de afgesloten 100 dagen tour van de regering.

Wat heeft deze tour opgeleverd behalve een met leuke plaatjes aangevulde regeringsverklaring ?
Voorzitter, naar mening van de SP in ieder geval weinig nieuws en weinig tot geen daadkracht.
Nee, zegt de premier we moeten maar even geduld hebben tot Prinsjes dag, dit is alleen maar een tussenfase.
Voorzitter, er is dan zodadelijk wel erg lang nagedacht over hoe het nu verder moet en om te komen tot een beleid dat, als het aan de SP ligt, een einde maakt aan de groeiende tweedeling in de samenleving, de afbraak van de sociale zekerheid, de bezuinigingen in de publieke sector, de propaganda van de marktwerking, het grootschaligheids-denken en de doorgeslagen bureaucratie.
Al deze zaken hebben geleid tot een sluimerende ontmenselijking en aantasting van de publieke sector.

Het idee om met mensen te gaan praten mag dan een nieuw idee zijn voor de regering, maar de SP voert dit al sinds zijn bestaan hoog in het vaandel en doet niets anders.
Naar mening van de SP is dat namelijk de manier waarmee je er achter komt wat er leeft. Om vervolgens te komen tot een deugdelijke analyse van de problemen en een visie te ontwikkelen hoe het anders moet en dan te komen met oplossingen.
Veel oplossingen liggen dan ook volgens de SP in het dichterbij de bewoners en buurten brengen van besluitvorming en uitvoering.
Op sommige punten lijkt het kabinet de SP visie te omarmen maar vertoont vervolgens weinig tot geen daadkracht om er ook echt iets aan te doen, enkele thema’s ;
schaalverkleining onderwijs, gratis schoolboeken, aanpak tekortkomingen "het nieuwe leren",aanpak topsalarissen, aanpak segregatie op scholen, minder criminaliteit en verloedering, bevordering van samenhang in de buurten, uitstoot van broeikassen terug brengen, armoedebestrijding , onderzoek effecten marktwerking.
En wat vinden de coalitiepartijen CDA , PvdA en ChristenUnie er nu zelf van ?
Het CDA zegt blij te zijn dat het beleid van de vorige regering Balkenende wordt uitgevoerd. De PvdA is zo blij dat er nu eindelijk duidelijk ander beleid wordt gevoerd. En de ChristenUnie?
Even geen mening ? Of gewoon even niks ?
Of lees ik de verkeerde kranten ?

Voorzitter,
Wat heeft deze regering tot nu toe voor de provincie Groningen betekend ? Naar mening van de SP niet veel, sterker nog, we hebben eigenlijk tot nu toe negatieve of geen besluitvorming gezien.
Geen steun voor de Zuidelijke Ringweg plannen.
Geen Zuiderzeelijn/HST toezegging.
Geen gratis Openbaar Vervoer in Groningen.
Eerst maar eens de problemen in de Randstad infrastructuur oplossen, zegt minister Eurlings.
De regering heeft ook uitermate ruimhartig 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor armoedebestrijding. Omgerekend is dat wel 15 eurocent per week per gezin voor geheel arm Nederland.
Gelukkig heeft de provincie ook nog 500.000 euro jaarlijks gereserveerd, zodat er nog iets bij komt daar waar het het hardst nodig is.
En dan is armoedebestrijding nog niet eens een kerntaak voor de provincie.
Maar wie weet komt het na Prinsjesdag toch nog goed !
(dit voor mensen die in sprookjes geloven)

Voorzitter ,
Ook voor de coalitie van GS in Groningen moet je constateren dat er weinig tot niets gebeurt want we missen toch wel wat daadkracht, het is eigenlijk wel weer erg rustig.
Want ;
Gaan we nu echt de wachtlijsten in de Jeugdzorg aanpakken ?
De regering stelt gelukkig extra geld beschikbaar voor de wederom opgelopen wachtlijsten maar dat is niet voldoende om het probleem ook structureel op te pakken. Dit college heeft wel een goed plan van aanpak liggen om mee verder te gaan.
Gaan we nu echt het milieu serieus nemen door niet blij te zijn met elk bedrijf dat hier heen komt en vervuilt ?
Zoals kolencentrales en vuilverbranders ?
De SP fractie organiseert op 27 oktober a.s. een symposium in de Statenzaal rondom economisering van energie en milieugevolgen voor Nederland maar ook specifiek voor Groningen. En denkt daarbij ook oplossingsgericht. En anders dan het huidige college.
Reserveer die dag dus in uw agenda !!
Gaan we nu ook werk maken van controle en handhaving en maatregelen nemen bij milieuwetgeving ?
Zie de voorbeelden Nieboer en Blik. Het college heeft nu stevig doorgepakt door aangifte te doen in samenhang met het geval Blik en verdient de steun van de SP hiervoor. Maar in een eerder stadium had men natuurlijk stevig moeten controleren en aanpakken.

Gaan we regelen dat de provincie maximaal gaat scoren op het gebied van de windenergie ?
Wat de SP betreft worden de nieuwe molens die niet geplaatst mogen worden in de Emmapolder overgezet in het geplande Glastuinbouwgebied bij de Eemshaven. Op die manier kan elke al geïnvesteerde euro weer terug verdiend worden en is Groningen Seaports mogelijk ook nog blij.
Gaan we er serieus aan werken om een roze invasie te voorkomen door POP 3 dicht te timmeren?
Gaan we regelen dat de biologische landbouw ook in Groningen boven het landelijk percentage gaat scoren en niet langer achter blijft ?
Gaan we zorgen dat de EHS wordt afgemaakt zoals afgesproken ?
Gaan we gemeentes helpen om langdurig werkelozen aan een baan te helpen ?
Gaan we er voor zorgen dat iedereen weer een goede en betaalbare huisvesting kan krijgen ?
Bijvoorbeeld door serieus te kijken naar bouwers van woningen vanaf euro 80.000,- en in overleg met gemeenten en corporaties zorgen dat deze woningen voor starters ook op de agenda komen !
Gaan we er voor zorgen dat er ook in Groningen een gratis OV project van de grond komt.
Het lijkt er op dat , gezien de door de regering toegewezen gelden op dit gebied , Groningen buiten de boot is gevallen.
Gaat er een Zuiderzeelijn komen of komt er alleen een HST en verder geen verbinding als het aan het college ligt ?

Voorzitter, er ligt op dit moment geen juni circulaire en daardoor weten we niet welke bezuiniging er exact op ons af gaat komen, maar dat het een groot bedrag wordt is door de gedeputeerde Calon al vastgesteld.
Het is dus een goede zaak dat het college scherp aan de wind zeilt.
Dat er daardoor tevens voor de begroting 2008 veel onzekerheid is moet toch als een nadeel worden gezien.
De SP zal dan ook voor de begroting 2008 gericht met eventuele uitwerking voor ander beleid komen.

U bent hier