h

Grote onderdelen RWE-kolencentrale Eemshaven al besteld

2 december 2007

Grote onderdelen RWE-kolencentrale Eemshaven al besteld

Terwijl de SP en andere groeperingen zich verzetten tegen de bouw door RWE van een kolencentrale aan de Eemshaven, zijn alle belangrijke grote onderdelen al besteld tegen een vaste prijs. Het elektriciteitsbedrijf RWE Power zal de vergunningaanvraag intrekken voor de bouw van een kolencentrale van 1600 Megawatt bij Ensdof in de deelstaat Saarland. Daar heeft eind november 70% van de bevolking tegen de bouw van deze centrale van 2,2 miljard euro gestemd.

Daarmee is de bouw van één van drie op elkaar gelijkende centrales van de baan, naast die te Hamm in Duitsland (kosten 1,9 miljard euro) en aan de Eemshaven (2,2 miljard euro). De centrale aan de Eemshaven moet zeewater, maar de Duitse centrales lucht gebruiken voor koeling. Dat roept de vraag op naar de economische gevolgen van het Duitse referendum voor de Eemshaven-centrale. Immers, moeten sommige kosten dan opgebracht worden door twee in plaats van door drie centrales? Huib Morelisse, directeur van RWE, ziet geen gevolgen: “Een groot deel van de ontwikkeling van de technologie wordt door de leveranciers gedaan.” RWE ondervindt daar geen financieel nadeel van. Ook zijn “de bestellingen van alle critische componenten (boiler, turbine, hoge-druk leidingen) al gedaan”, voegt Morelisse er aan toe. Ook nu de Ensdorf-centrale wegvalt “zijn er geen gevolgen voor de Eemshaven omdat we al zeker gesteld hebben dat alle relevante componenten voor een bepaalde prijs verkregen kunnen worden”, stelt Morelisse.

U bent hier