h

Tariefverhoging NS te omzeilen

21 augustus 2009

Tariefverhoging NS te omzeilen

Goed OV is belangrijk om te zorgen dat mensen mobiel zijn en om te zorgen dat de auto vaker thuis blijft staan. In en om de stad Groningen wordt de komende jaren veel gedaan om het OV te verbeteren. De zo noodzakelijke verbinding met de Randstad verbetert echter niet. Een nieuwe snelle treinverbinding komt er niet, de voorgenomen verhoging van het aantal intercity's per uur gaat niet door en de prijzen voor een treinkaartje stijgen fors. Er is echter een manier om de prijsstijging van een retourtje te omzeilen.

Voorzitter van Groningse SP Sandra Beckerman: “De NS voeren onder het mom van 'het transparanter maken van het tariefstelsel' een serie prijsverhogingen door. Per 1 juli zijn de prijzen voor een retourtje met gemiddeld 3% gestegen. Per 1 januari komt daar weer 1,85% bij, 0,6% meer dan de verwachte inflatie.Sandra Beckerman: "De NS kan hier geen bezwaar tegen hebben; zij willen immers dat het retourkaartje verdwijnt. En zo af en toe willen we de NS best een beetje helpen natuurlijk."

Met de, nog steeds geplande, invoering van de OV chipkaart verdwijnt een retourkaartje. De NS maakt daarom nu alvast de prijzen voor en retourtje duurder terwijl een enkeltje iets goedkoper wordt of gelijk blijft in prijs. In de logica van de NS is dit geen prijsstijging, er zijn immers ook kaartjes die niet of nauwelijks duurder worden. Voor veel klanten is dit natuurlijk wel een forse prijsstijging. Zeker reizigers die voor hun werk of school elke dag van Groningen naar de Randstad reizen zijn fors duurder uit. Daar komt nog bij dat de afgelopen tien jaar de prijzen van treinkaartjes al met 36,6% is gestegen terwijl de inflatie 24,2 procent bedroeg. Voor veel mensen is reizen met de trein niet of nauwelijks meer te betalen. En dat terwijl reizen met het OV voor iedereen goed en betaalbaar zou moeten zijn.”

De SP ontdekte een manier om de prijsstijging, geheel legaal, te omzeilen. Beckerman: “Kost een retourtje Groningen-Utrecht sinds 1 juli €40,80. Een enkele reis van Groningen naar Groningen-Noord via Utrecht kost €34,20. Ruim €6 goedkoper! En de reis blijft hetzelfde; je gaat van Groningen naar Utrecht en terug, dat je niet uitstapt op Groningen Noord maakt niets uit. Een retourtje naar Den Haag kost €44 een enkele reis van Groningen naar Groningen Noord via Den Haag kost €36,30. Bijna €8 goedkoper! Deze creatieve methode kan voor elke retour reis worden toegepast, en is zeker bij lange afstanden zeer de moeite waard. De NS kan hier geen bezwaar tegen hebben; zij willen immers dat het retourkaartje verdwijnt. En zo af en toe willen we de NS best een beetje helpen natuurlijk.”

U bent hier