h

Burgemeester Beukema is fakkeldrager voor gedupeerden gaswinning Eemsdelta

5 maart 2021

Burgemeester Beukema is fakkeldrager voor gedupeerden gaswinning Eemsdelta

Foto: SP

Gretha Medema en Kim Velleman hebben donderdagmiddag een zwartboek met 72 verhalen van gedupeerden uit Eemsdelta overhandigd aan de burgemeester Beukema. Burgemeester Beukema nam het zwartboek in ontvangst en hield hierbij de fakkel ter ondersteuning van gedupeerden Groningers vast.

Vorige maand heeft de SP een zwartboek met bijna 200 verhalen van gedupeerden van de gaswinning in Groningen gepresenteerd. Na jaren van beloftes uit Den Haag is er voor tienduizenden Groningers nog steeds geen oplossing.Gedupeerden uit verschillende Groningse gemeenten zullen komende weken het zwartboek aan de Groningse burgemeesters gaan aanbieden. 

Gretha Medema uit Middelstum voert al jaren actie met een groep gedupeerden.

Medema: “Vooraf werd iedereen beloofd dat ze terug zouden krijgen wat ze hadden. Die belofte bleek loos. Het is ziekmakend dat we nog steeds moeten strijden om die belofte toch uitgevoerd te krijgen”. Kim voerde actie voor een eerlijke verhuiskostenvergoeding voor huurders. Hoewel zij inmiddels in een nieuwe woning woont, worden gedane beloftes nog steeds niet nagekomen. Velleman: “Er is beloofd dat we een verhoging van de verhuiskostenvergoeding zouden krijgen omdat die van Marenland de kosten niet dekt, maar het is al weer opgeschort. We moeten er steeds zelf achteraan.”

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman:

“Dit is gekend onrecht. Den Haag weet al jaren dat bewoners vermorzeld worden. Maar er gebeurt veel te weinig.” Vanmiddag werden de verhalen uit de gemeente Eemsdelta door gedupeerden aangeboden aan Beukema. Beckerman: “Onze lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten met gedupeerden een vuist maken naar Den Haag om te zorgen dat deze ramp eindelijk stopt.”

De verhalen in het zwartboek laten zien hoe mensen al jaren strijden en nog steeds in een kapot huis zitten. De SP wil dat er eindelijk geluisterd wordt naar de gedupeerden zelf.

Foto: SP
Geugie Hoogeveen, voorzitter SP Eemsdelta: “Er is door de staat ruim 400 miljard verdiend aan de gaswinning, maar nog steeds is er geen oplossing voor tienduizenden gedupeerde Groningers. De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken. Daarom voeren wij de druk met deze actie op. Het is hoog tijd voor een crisisaanpak waarbij de belangen van de gedupeerden op de eerste plaats komen.” 

U bent hier