h

Geluidsoverlast windturbines: Kiezen we voor gezondheid of winst?

6 november 2024

Geluidsoverlast windturbines: Kiezen we voor gezondheid of winst?

Foto: Pilz

De statenfractie van de SP vindt het heel treurig dat de aangenomen Motie van de SP om het geluid te verlagen naar 45 DB door het college niet wordt uitgevoerd. Het college wilde de aanpassing niet doorvoeren in de vergunning omdat het provinciaal inpassingsplan (PIP) niet was geamendeerd naar deze nieuwe norm. Fenna Feenstra: "Wij hebben ons niet gerealiseerd dat het college alleen het geluid in de vergunningen zou aanpassen bij een amendement op de PIP. Hierdoor hebben de bewoners dus geen 45dB norm en wij betreuren het dat wij geen amendement hebben ingediend."

Afgelopen week werd de vergunning voor het windpark gepubliceerd zonder de benodigde aanpassingen aan het geluidsniveau. De norm blijft nu op 47 dB. De SP vindt dat het college hiermee kiest voor de winst van Vattenfall, en niet voor de leefbaarheid van de omwonenden. Daarmee gaat ze ook in tegen de wens van de omwonenden en tegen de wens van de staten, die gevraagd hebben om een lagere geluidsnorm. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om het geluid van windturbines te beperken tot 45 dB om de gezondheid te beschermen. Om die reden moeten ook alle windparken vanaf juli 2025 aan de deze norm voldoen. Fenna: "Het lijkt erop dat economische belangen hier zwaarder wegen dan de gezondheid van omwonenden. Dat kan niet de bedoeling zijn".

In het door de SP aangevraagde spoeddebat gaf het college toe dat ze fouten hadden gemaakt door niet helder te zijn hoe de wens van de staten om het geluid te verlagen juridisch geborgd had moeten worden. Om bewoners toch nog meer tegemoet te komen heeft het college drie toezeggingen gedaan. Het college gaat niet in beroep als rechter zegt dat de norm van 47 dB naar 45 dB moet. Er komt een ruimhartige vangnetregeling die ook eerst naar staten gaat voor goedkeuring, en bij toekomstige parken worden de staten beter meegenomen in het voortraject, zodat de wens van de staten goed in de plannen worden opgenomen.

"We willen zeker weten dat de leefomgeving van mensen voorop blijft staan, en niet de belangen van grote energiebedrijven."

Reactie toevoegen

U bent hier