h

Kunst en cultuur verbinden en inspireren

12 december 2024

Kunst en cultuur verbinden en inspireren

Foto: slimme kunst / slimmekunst.nl

Kunst en cultuur spelen een cruciale rol in onze samenleving. Ze verbinden mensen, zorgen voor solidariteit en vormen een fundamenteel onderdeel van onze beschaving. Volgens Statenlid Agnes zijn kunst en cultuur zelfs een bron van kracht. "Kunst heeft de macht om te emanciperen, om te spiegelen en om kritisch denken te koesteren," zei Agnes in haar bijdrage afgelopen woensdag. "Kunstenaars kunnen plekken creëren waar verzet tegen heersende ideeën ontstaat – duurzame tegenmacht."

Agnes uitte haar zorgen over de bezuinigingen op de kunst- en cultuursector door het huidige kabinet. "Soms bekruipt ons het gevoel dat dit kabinet bang is voor wat kunst en cultuur kunnen veroorzaken," zei ze. "Dat zou misschien verklaren waarom er geprobeerd wordt deze bloeiende sector minder bloeiend te maken."

Toch is de sector niet alleen van maatschappelijk belang, maar ook economisch essentieel. "Kunst en cultuur leveren meer werkgelegenheid op dan de landbouwsector," benadrukte Agnes. "Het is daarom cruciaal dat het uitstel van de btw-verhoging voor de sector definitief wordt."

Onze fractie steunt de oproep van Noord-Nederland voor een betere verdeling van cultuurgelden. Hoewel Groningen er relatief beter vanaf komt dan Drenthe en Friesland, blijft Agnes pleiten voor een evenwichtig beleid. "Het stemt hoopvol dat we hier in de Staten extra geld beschikbaar hebben gesteld voor kunst en cultuur," zei ze. "Laten we dat vasthouden en misschien zelfs uitbreiden bij de volgende perspectiefnota."

Onze fractie pleit ook voor duurzame keuzes binnen de sector. "Het Groninger Museum zou minder subsidie moeten ontvangen zolang het sponsoren accepteert van bedrijven zoals GasTerra en Gasunie," stelde Agnes. "Subsidies moeten gepaard gaan met eisen: geen banden met de fossiele industrie. Zo werken we samen aan een fossielvrije culturele sector."

Agnes benadrukte het belang van toegankelijkheid. "De Kunstraad lijkt soms te veel naar ‘kunst met een grote K’ te kijken," zei ze. "Het is jammer dat laagdrempelige initiatieven zoals de Kunstbende geen ondersteuning krijgen, terwijl zij gratis toegang bieden aan jongeren."

Daarnaast wees ze op het belang van basisfinanciering. "Subsidies richten zich vaak op innovatie en vernieuwing, terwijl instellingen juist behoefte hebben aan een stevige basis om op voort te bouwen."

Ook vroeg onze fractie aandacht voor de positie van individuele makers binnen het cultuurbeleid. "De sector bestaat niet alleen uit instellingen," benadrukte Agnes. "Het is belangrijk dat ook de stem van culturele en creatieve zzp’ers wordt meegenomen in de volgende cultuurnota."

Tot slot sprak Agnes haar steun uit voor kunst- en cultuureducatie. "Het is van groot belang om kinderen en jongeren uit alle sociale klassen hiermee in aanraking te brengen," zei ze. "Daarnaast verzoeken we het college om te zorgen voor een gelijke verdeling van cultuurgelden tussen stad en ommeland."

vind hieronder Agnes haar volledige bijdrage tijdens de statencommissie.

Reactie toevoegen

U bent hier