h

Zoutkoepels, kernafval en de toekomst van kernenergie in Noord-Nederland

Foto: sp
De discussie over kernenergie en kernafvalopslag laait weer op. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Infrastructuur en Waterstaat heeft een routekaart gepresenteerd als onderdeel van het Nationaal Programma Radioactief Afval 2025 (NPRA 2025). Dit plan zet de zoutkoepels in Noord-Nederland opnieuw in de schijnwerpers als mogelijke opslagplaatsen voor kernafval. Maar welke gevolgen heeft dit eigenlijk voor de regio, de veiligheid en het milieu? Lees hier meer en praat mee!

Zoutkoepels: wat staat op het spel?

De zoutkoepel van Pieterburen is een van de locaties die mogelijk wordt aangewezen als opslagplaats voor kernafval. Voor de aanleg van bovengrondse opslagfaciliteiten zou een deel van Pieterburen moeten wijken, inclusief belangrijke gebouwen zoals de Petruskerk. Dit is slechts een van de vele uitdagingen die naar voren komen uit rapporten over de impact van dergelijke projecten.

Ook tonen buitenlandse ervaringen aan dat zoutkoepels geen ideale oplossing zijn. In Duitsland leidde lekkage in de zoutkoepel Asse tot miljarden euro’s aan kosten om opgeslagen kernafval op te graven. Ook in Denemarken en de VS werden zoutkoepels ongeschikt bevonden voor veilige opslag.

Kleine kerncentrales: geen oplossing voor de toekomst

Naast de opslagkwestie wordt kernenergie gepresenteerd als oplossing voor het klimaatprobleem, met name door partijen als VVD, BBB en PVV. Hierbij worden Small Modular Reactors (SMR's), kleine kerncentrales, naar voren geschoven. Echter, wijzen recente onderzoeken uit dat deze centrales:

  • Duurder zijn dan grote kerncentrales;
  • Niet veiliger zijn;
  • Meer kernafval produceren;
  • Geen permanente oplossing bieden voor het afvalprobleem.

Bovendien is kernenergie niet CO2-neutraal. De totale uitstoot, van uraniumwinning tot afbraak van centrales, is vele malen hoger dan die van wind- of zonne-energie.

Ethische en praktische vragen blijven onbeantwoord

Het produceren van kernafval, dat een miljoen jaar gevaarlijk blijft, roept ethische vragen op. Is het bijvoorbeeld wel verantwoord om deze last op toekomstige generaties af te schuiven? Veiligheidsgaranties zijn op lange termijn onmogelijk te geven, blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

SP: Kies voor duurzame alternatieven

De SP roept op tot een directe stop van plannen voor opslag van kernafval in zoutkoepels en het bouwen van nieuwe kerncentrales. In plaats daarvan moet er worden geïnvesteerd in duurzame energiebronnen zoals windenergie op zee en zonne-energie in de vorm van zonnepanelen op daken. Deze vormen van energieproductie zijn niet alleen veiliger en schoner, maar bieden ook een toekomstperspectief zonder de risico’s van kernafval.

De inspraakronde over de routekaart NPRA 2025 biedt een kans voor burgers om zich uit te spreken tegen deze plannen. Samen moeten we kiezen voor een veilige en duurzame toekomst voor Noord-Nederland!

Herman Damveld, zelfstandig onderzoeker en publicist heeft een onderzoek gedaan. Het onderzoek inzien?

Samenvatting. 

Volledig onderzoek. 

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van deze onderwerpen?

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier

De SP gebruikt cookies om het bezoek aan onze sites te meten. Deze gebruiken geen persoonsgegevens. Alleen als je toestemming geeft gebruiken we daarnaast cookies en scripts om advertenties af te stemmen op jouw interesses. Dan verwerken we wel persoonlijke gegevens over je bezoek. Meer informatie vind je op onze privacy pagina.