h

Sara van de Par

Wie ben je en wat doe je naast het statenwerk?

Ik ben Sara van de Par, 28 jaar, geboren in Rotterdam en nu woonachtig in Zuidhorn. Op dit moment volg ik de onderzoeksmaster Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit en ik hoop hierna verder te kunnen werken als onderzoeker.

Hoe ben je bij de SP terecht gekomen?

Na de politieke steun voor de oorlog in Irak was het voor mij duidelijk; er is geen andere partij waar ik op kan stemmen dan de SP, nu en in de toekomst. Een aantal jaren daarna ben ik ook lid geworden van de partij. Ik wou niet langer aan de kant staan. Ik wou niet langer alleen maar boos zijn; over de marktwerking in de zorg, de groeiende arbeidsonzekerheid en hoe we toen en nu omgaan met vluchtelingen. Ik wou een bijdrage leveren aan een betere samenleving.

Waar haal je inspiratie uit?

Onze SP-slogan is: "Blijf niet mokkend aan de kant staan, stel een daad en toen je moed. Laat je woede hand in hand gaan met het goede wat je doet." Bij alles wat ik doe is precies die tekst mijn drijfveer.

Speerpunt in de Staten:

Ik woon nu ruim 20 jaar in het Westerkwartier en in die tijd is er veel veranderd als het gaat om de leefbaarheid. Veel scholen zijn verdwenen uit de dorpen, buslijnen zijn geschrapt en lokale winkeltjes sluiten hun deuren. Om dat domino-effect te stoppen moeten we investeren in de leefbaarheid van dorpen.

Grootste succes/mooiste moment:

Kort voordat ik actief werd bij onze jongerenorganisatie ROOD, stond ik op de Grote Markt in de sneeuw bij mijn eerste demonstratie, tegen de langstudeerboete. Halverwege het spel werden de regels veranderd en studenten die wat langer over hun studie deden, om wat voor reden dan ook, moesten 3.000 euro extra betalen. In september betaalde ik mijn eerste termijn van de boete. De maand erop werd de boete teruggedraaid. Op dat moment voelde ik echt: actie voeren werkt.

Mooiste plekje in Groningen:

Ik fiets graag met mijn vriend door de provincie. Vaak stoppen we dan bij een bankje waar het Reitdiep en het Van Starkenborghkanaal elkaar kruisen. Om je heen zie je de dorpen en in de verte ook de stad. Een heerlijk plekje aan het water.

Wat doe je het liefst op een vrije dag?

Ik heb een aardig tuintje waar ik mijn eigen groente en fruit verbouw. Niet alleen tomatenplantjes, maar ook aardbeien, spinazie en rode peper vind je in potten verspreid door mijn hele tuin. En aan het eind van de dag zet ik dan graag de vuurkorf aan.

Rode tip:

Een groot deel van mijn studie focust zich het beïnvloeden van het gedrag van mensen, onder andere door middel van reclame. We onderschatten vaak de gigantische impact die reclame heeft op ons leven. De documentaire The Corporation legt bloot hoe grote bedrijven de afgelopen decennia zijn veranderd en wat de rol van reclame hierin is, vanuit het perspectief van de psychologie.

U bent hier