h

Rechts vreest voor het vlees….. of misschien speelt er meer

17 november 2021

Rechts vreest voor het vlees….. of misschien speelt er meer

Foto: SP

Opiniestuk Joke Lesman:

"Een paar maanden geleden is er in de staten van Groningen een motie aangenomen om vegetarisch als eerste optie aan te bieden. Ik heb voor deze motie gestemd; als vleeseter. En daar stond ik achter; volle 100%. Omdat ik het belangrijk vind, ook voor vleeseters, om iets langer stil te staan bij onze eetgewoontes. En omdat het niets verbood, niet van wie dan ook iets afnam.

En de reacties op het aannemen van deze motie, met 1 stem verschil, had ik tot op zekere hoogte verwacht. Ik weet hoe gevoelig sommige mensen zijn. Maar toch verbaasde de boosheid mij. Het nam het niveau aan van een stel mokkende kinderen aan dat hun zin niet krijgt.

En let op; ze zijn niet boos omdat ze ook maar iets zijn verloren en dat weten ze zelf ook; ze kunnen echt hun broodje met vlees nog krijgen. Daar zijn ze dus niet boos over. Dat zou ik nog begrijpen. Nee, ze zijn boos omdat HUN keus niet meer de EERSTE keus is. Ze willen dus niet alleen hun broodje of maaltijd met vlees; ze willen horen dat hun keus de JUISTE is.

Mijn vraag is dit; als ze echt zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk…. Waarom is het dan zo belangrijk om dat bevestigd te zien? Nu is er weer een motie; om vlees op nummer 1 te zetten. Waarom? Omdat ze bevestiging nodig hebben. En wie hebben dat nodig? Onzekere mensen; mensen die zich goed voelen bij hun eigen keuzes hebben dat niet nodig; die weten waar ze staan.

Misschien moeten we daar iets mee? Rechtse mensen meer zelfvertrouwen geven zodat ze echt hun leven kunnen leven zoals zij dat goed achten; zonder daarbij de goedkeuring nodig te hebben met behulp van een motie?

En ondertussen hadden we vandaag een aardbeving van 3.2 rond Garrelsweer; onze volksvertegenwoordiger, Sandra Beckerman, gaf een emotioneel en inhoudelijk pleidooi en minister Blok keek haar niet eens aan. En waar maken partijen zich druk om? Of hun keuze voor vlees de eerste of tweede keus is. Waar liggen dan je prioriteiten? In Groningen of bij jouw persoonlijke ego?

Laten we deze motie naast ons neer leggen en ons echt gaan toeleggen op dat wat er echt toe doet."

Joke Lesman

Sp Statenfractie

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier