h

Vergunningverlening uitbaggeren Eemshaven en vaargeul Waddenzee

21 januari 2008

Vergunningverlening uitbaggeren Eemshaven en vaargeul Waddenzee

Volgens een persbericht van Greenpeace en de Waddenvereniging heeft Ingenieurs en advies bureau Arcadis in haar, in opdracht van Groningen Seaports en het min. Van Verkeer en Waterstaat opgestelde rapport over de uitdieping van de Eemshaven en de vaargeul in de Waddenzee, t.b.v. de komst en bevoorrading van 2 kolencentrales, ernstige fouten gemaakt en toe geredeneerd naar een van tevoren vastgestelde conclusie.

Greenpeace heeft dit rapport laten doorrekenen door bureau Tonckens Ecologie, die een vernietigend oordeel heeft over het Arcadis rapport. Zo zouden de bagger werkzaamheden wel degelijk zeer negatieve invloeden hebben op het voorkomen van zeehonden en diverse vogelsoorten in het natura 2000 gebied de Waddenzee.

In verband hiermee wil ik U de volgende vragen stellen:
- Onderschrijft U de conclusies van het review rapport van bureau Tonckens?
- Wordt zo niet voorbij gegaan aan de cumulatieve effecten van schadelijke invloeden veroorzaakt door het baggeren?
- Deelt U de mening van de SP dat een nieuw en gedegen onderzoek zou moeten plaats vinden t.b.v. het opstellen van een Passende Beoordeling t.b.v. het MER uitbreiding en verdieping Eemshaven?
- Is GS het met de SP eens dat het de verbreding en verdieping van de vaargeul in het Natura 2000 gebied de Waddenzee leidt tot significante schade aan natuurwaarden van het Natura 2000 gebied Waddenzee.
- Welke conclusies trekt U daaruit voor de vergunning verlening?
- Waar wordt de bagger precies geloosd, liggen deze ā€œverspreidingslocatiesā€ in (toekomstige) natura 2000 gebieden?

U bent hier