h

Fel debat over verkoop Essent

19 april 2009

Fel debat over verkoop Essent

"De PvdA luistert niet naar haar leden'', ''De SP actie tegen de verkoop van Essent aandelen is pure propaganda'', en''Provincie en -gemeentebesturen hebben geen verstand van de energiemarkt''. Er werden rake uitspraken gedaan tijdens de debatavond ''Essent verkopen, Nuts of Noodzaak?''. De SP statenfractie organiseerde vrijdagavond deze avond over de mogelijke verkoop van Essent aan het Duitse RWE.

PvdA fractievoorzitter William Moorlag is voorstander van de verkoop. De beoogd opvolger van vertrekkend gedeputeerde Calon verdedigde tijdens de avond de plannen. ''De energiemarkt is niet geschikt voor publieke tandeloze aandeelhouders. Met veertig verschillende leveranciers alleen in Nederland al is concurrentie gewaarborgd'' zei Moorlag. Moorlag vocht een fel debat met SP-kamerlid Paulus Jansen over de verkoop. Jansen is het gezicht van de SP campagne tegen de verkoop. ''U kunt geen hek meer zetten om de energiemarkt, één publiek bedrijf is onzin'', haalde Moorlag uit naar de SP. ''Een goed publiek bedrijf wint de concurrentie omdat er geen winst gemaakt hoeft te worden, die strijd durf ik wel aan'', pareerde Jansen.

Oskar van Rijswijk was namens ABVAKBO aanwezig. Hij is fel tegenstander. ''De stroom wordt niet goedkoper, Personeel wordt ongelukkig en heeft geen band meer met het eigen bedrijf'' aldus van Rijswijk. Ex-werknemer van Essent Philip Lely is nu verbonden aan het Energie Kenniscentrum van de Hanzehogeschool Groningen. Lely heeft ook een aantal bedenkingen bij de verkoop van Essent. ''Ik heb in het verleden drie fusies meegemaakt waarbij de overheid werd gedreven door centen. Daarbij is zeggenschap ingeruild voor geld''.

De mensen in de zaal richtten zich vooral op Moorlag. De kritiek dat zijn partij met de rug naar de mensen staat is volgens Moorlag onzin. ''Je moet niet altijd naar de mensen op straat luisteren, als je belasting wilt verhogen is niemand het met je eens, toch gebeurd dit wel eens''. De PvdA voorman gaf wel toe dat de liberalisering van de energiemarkt in de jaren ‘90 niet verstandig was. Ook de splitsingswet was niet goed volgens Moorlag.

Tussen de felle discussie door las Gronings gemeenteraadslid Joost van Keulen een column voor over de SP. Niet Essent is Nuts maar de SP met hun actie tegen Essent, was de stelling van de VVD'er.

Gespreksleider Tjeerd van Dekken leidde tot slot van de avond een discussie over de rol van kerncentrale Borssele bij de verkoop. Essent wil dat RWE economisch eigenaar wordt. ''Onmogelijk'', zegt Oskar van Rijswijk ''Borssele komt niet in buitenlandse handen, die afspraak hebben we gewoon gemaakt''. Paulus Jansen noemt de deal schandalig. ''In dit truckje mogen de minister en de kamer niet trappen''.

Het is nog maar de vraag of de deal tussen Essent en RWE doorgaat. Niet alle gemeenten zien heil in de verkoop. Spannend is het in de provincie Noord- Brabant, grootaandeelhouder met 31%, waar een meerderheid zich tegen de verkoop lijkt te keren. Vrijdag valt daar een besluit. Een ‘nee’ daar betekent het afblazen van de deal. Ook in de provincie Groningen wordt deze week een besluit genomen eveneens als in een aantal gemeenten in de provincie, waaronder de stad.

U bent hier