h

Kamervragen werving Indiaas personeel Refaja ziekehuis

5 juli 2010

Kamervragen werving Indiaas personeel Refaja ziekehuis

De SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de werving van Indiase operatiekamerassistenten die vanaf augustus aan de slag gaan in het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal. Deze trend in Nederlandse ziekenhuizen is in strijd met de regels van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

'De personeelsroof van Indiase verpleegkundigen moet onmiddellijk stoppen", zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. ‘India heeft zelf een tekort aan verpleegkundig personeel. Het is moreel verwerpelijk om onze rijkdom in te zetten om verpleegkundigen uit arme landen te halen, die daar hard nodig zijn’ stelt de SP.

Eerder wierf het UMCG in Groningen ook al gespecialiseerde verpleegkundigen uit India. Minister Klink antwoordde toen op vragen van de SP dat hij dat ethisch niet verantwoord vond. Van Gerven: "Het morele appel van minister werkt niet. Klink moet keiharde afspraken maken met de ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Werven van personeel uit arme landen die zelf niet genoeg zorgpersoneel is onacceptabel."

De tekorten aan gespecialiseerde verpleegkundigen zijn een gevolg van de bezuinigingen op de opleidingen in het verleden. Van Gerven wil dat het kabinet maximaal inzet op het opleiden en werven van verpleegkundigen in eigen land. Dit kan door een fatsoenlijke beloning en verbetering van de opleidingen.

U bent hier