h

Succes voor Groningen: Schade ruimhartig gecompenseerd

10 mei 2017

Succes voor Groningen: Schade ruimhartig gecompenseerd

Foto: SP Groningen
De NAM en het ministerie van Economische Zaken mogen geen invloed hebben op de schadeafhandeling van Groningers. De schade als gevolg van de gaswinning moet ruimhartig en eerlijk gecompenseerd worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag dit voorstel van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. 

Met het voorstel wordt volgens Beckerman een eerste stap gezet om Groningen weer een toekomst te geven.

‘Jarenlang heeft de politiek Groningen laten zakken. Mensen zagen hun huizen instorten en gemeenschappen uit elkaar vallen. Een eerlijke schadeafhandeling zat er niet in. Shell en Exxon, samen de NAM, veroorzaakten de schade en bepaalde daarna zelf hoeveel ze moesten betalen. De NAM en het ministerie vam Economische Zaken mogen nu wel betalen maar niet bepalen. De weg ligt nu dus open voor een onafhankelijk fonds dat de schade eerlijk zal vergoeden. Zo zetten we een eerste stap om Groningers te geven waar ze recht op hebben: een toekomst.’

U bent hier