h

Boeren: De Oudste Natuur- en Milieubeweging

6 juni 2024

Boeren: De Oudste Natuur- en Milieubeweging

Foto: SP

Boeren zijn de oudste natuur- en milieubeweging die er is. Millennia lang werkten zij samen met de complexe natuur om de bodemvruchtbaarheid in stand te houden en voedsel te produceren. Met hard werken, passie en waar vakmanschap. 

Maar het respect voor dit harde werk en vakmanschap is verdwenen door het landbouwbeleid van de afgelopen jaren. Industrie, het bankwezen en de politiek hebben ingezet op schaalvergroting en intensivering, met onhoudbare negatieve gevolgen voor bodem, landschap, waterkwaliteit en de natuur.

De SP roept op om voor boeren die natuurvriendelijker willen gaan boeren niet te remmen. Fenna Feenstra: "Nieuw landbouwbeleid is nodig, en de gebiedsprocessen zijn een eerste stap in de goede richting. Struisvogelpolitiek en pauzeknoppen drukken remmen essentiële transitiestappen en verlengen alleen maar de onzekerheid en ellende waarin boeren verkeren. Het is cruciaal om nu naast de boeren te staan die willen veranderen. Ondanks dat de nieuwe coalitie geen geld meer beschikbaar stelt moeten we nu juist andere middelen zoeken om toch te helpen. Boer, aarde en consument verdienen beter”

Reactie toevoegen

U bent hier