Scherpe vragen over het NOM-beleid
Scherpe vragen over het NOM-beleid
In 2023 stelde Agnes, namens de SP-statenfractie, al meerdere vragen over hoe de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) ‘brede welvaart’ invult. Dit naar aanleiding van een kritisch rapport van de Noordelijke Rekenkamer. De gedeputeerde zei toen dat er meer aandacht zou komen voor ‘People’ en ‘Planet’ naast ‘Profit’. Maar in het nieuwe strategisch kader van de NOM zien we daar nog weinig van terug.
Het huidige document van 22 pagina’s zit vol vaktermen en jargon, wat het voor veel mensen moeilijk maakt om te begrijpen wat de NOM precies doet en waarom dat belangrijk is voor de toekomst van Noord-Nederland. Daarom riep Agnes op om een kortere, duidelijke samenvatting te maken. Zo kunnen inwoners en Statenleden beter begrijpen welke keuzes de NOM maakt, wat de NOM doet en wat dit betekent voor onze regio.
Hoe zet de NOM in op bredere welvaart?
In het nieuwe strategisch kader van de NOM zien we te weinig terug van de beloofde aandacht voor ‘People’ en ‘Planet’. Hoe wordt brede welvaart — naast economische groei — concreet ingezet in Noord-Nederland?
Welke keuzes maakt de NOM in het gebruik van ruimte?
Ruimte wordt als pluspunt gezien voor het vestigingsklimaat, terwijl de gedeputeerde bij RTV Noord sprak over schaarste aan beschikbare ruimte. Dit lijkt elkaar tegen te spreken. Agnes vroeg: 'Welke keuzes maakt de NOM in het gebruik van de beschikbare ruimte? Hoe zorgen we ervoor dat we de balans bewaren tussen economische groei en het behoud van ons open landschap en de leefbaarheid voor onze inwoners?’
Wat betekent de exitstrategie van de NOM voor de regio?
Het strategisch kader noemt dat er actief werk gemaakt moet worden om deelnemingen die langer dan 10 jaar in de portefeuille zitten, af te stoten. Hierop stelt Agnes de vraag :”Hoe verhoudt dat zich bijvoorbeeld bij Nedmag, waar de NOM aandeelhouder is?”
Hoe kan de communicatie van de NOM verbeteren?
Ten slotte vraagt Agnes of de Statenleden van de drie Noordelijke provincies — Friesland, Groningen en Drenthe — beter op de hoogte worden gehouden van zowel de stappen die de NOM zet als de resultaten die geboekt worden. Het is belangrijk dat er helder gecommuniceerd wordt over wat er speelt, zodat we effectief kunnen samenwerken. Alleen met transparantie kunnen we een sterke, duurzame toekomst voor onze regio realiseren.
De vragen die Agnes heeft gesteld, zijn niet alleen belangrijk voor ons als SP-fractie, maar voor iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van Noord-Nederland. We blijven ons inzetten voor meer duidelijkheid, betrokkenheid en open communicatie, zodat we samen kunnen werken aan een regio die zowel economisch sterk als leefbaar blijft voor toekomstige generaties.
Reactie toevoegen