TWEEDE KAMER: GEEN OPSLAG KERNAFVAL IN ZOUTKOEPELS ONSTWEDDE, PIETERBUREN EN BOURTANGE
TWEEDE KAMER: GEEN OPSLAG KERNAFVAL IN ZOUTKOEPELS ONSTWEDDE, PIETERBUREN EN BOURTANGE

De afgelopen weken is er veel onrust ontstaan over het Kabinetsplan om de opslag van kernafval in Groningen toe te staan. Voor de opslag van dit afval moet een gebied van 2,5e vierkante kilometer boven de koepel vrij worden gemaakt van bebouwing. Dat zou betekenen dat een groot deel van Pieterburen, Onstwedde of Bourtange zou moeten worden afgebroken. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman vindt dit een onzalig plan en dient deze week moties in om deze plannen te stoppen.
Beckerman: “Groningen is een Nij Begun beloofd door het kabinet. De plannen om grote delen van dorpen te slopen voor de opslag van radioactief afval staan hier haaks op. Dit moet van tafel. De Tweede Kamer zal moeten kiezen. Nu Groningen weer in onzekerheid storten met weer nieuwe destructieve plannen is voor ons op geen enkele manier een optie. Andere partijen zullen zich hier ook over moeten uitspreken door onze moties.”
Fenna sprak hier ook over bij rtv1
Ook stelde Fenna een Rondvraag tijdens de Statencommissie van woensdag 19 maart:
Gedeputeerde Top sprak zich krachtig uit tegen het voorstel om kernafval op te slaan in de zoutkoepels in het Noorden en benadrukte dat de provincie zich met alle middelen zal verzetten. Omdat onduidelijk is hoeveel sneller dan eerder gepland werk wordt gemaakt van de definitieve opslag – aanvankelijk was sprake van een termijn van 100 jaar – zal de provincie expliciet navragen wat hiermee precies wordt bedoeld.
Sandra Beckerman diende namens de SP-fractie in de tweede kamer diende donderdag tijdens het debat kernenergie 2 moties in.
Met de eerste motie verzocht de partij het kabinet om alle zoutkoepels onder of nabij bewoond gebied en natuurgebieden definitief te schrappen als mogelijke opslaglocaties voor kernafval. Deze motie is helaas verworpen.
De tweede motie richtte zich specifiek op Groningen ne verzoekt het kabinet Pieterburen, Onstwedde en Bourtange definitief te schrappen. Deze is aangenomen! Goed nieuws dus!

Reactie toevoegen