Eerlijke en Duurzame Landbouw Kan Niet Wachten!
Eerlijke en Duurzame Landbouw Kan Niet Wachten!
![](https://provinciegroningen.sp.nl/sites/provinciegroningen.sp.nl/files/styles/afd_middenkolom/public/nb-plan-toekomst-landelijk-gebied.jpeg?itok=Mt-KMZgX)
Ons platteland staat onder druk. Boeren worden vastgehouden in een systeem dat vooral supermarkten, banken en grote agrobedrijven helpt, terwijl zij zelf worstelen om een eerlijke prijs te krijgen en duurzaam te werken. Ondertussen blijft de landbouwsector een grote bijdrage leveren aan klimaatverandering met 8 megaton CO₂-uitstoot per jaar. En in gebieden zoals ten zuiden van Veendam zien we hoe zoutwinning letterlijk de grond onder onze voeten laat wegzakken.
Dit kan en móét anders! De huidige plannen zetten een stap in de goede richting, maar lossen de echte problemen niet op. Daarom blijven wij strijden voor een landbouwsysteem dat boeren en natuur centraal stelt, in plaats van grote bedrijven. Dit zijn de voorstellen die Fenna in haar bijdrage over Toekomst Landelijk Gebied (TLG) deed:
Steun lokale voedselketens – Door korte ketens te versterken krijgen consumenten makkelijker toegang tot gezond en lokaal voedsel, en boeren een eerlijke prijs. Wij pleiten voor een centraal loket, zodat subsidies beter terechtkomen bij boeren die hierin willen investeren.
Bescherm landbouwgrond – Geen speculatie en prijsopdrijving! Boeren moeten toegang houden tot betaalbare grond, zonder dat investeerders de prijzen opdrijven.
Eerlijke subsidies – Subsidies moeten terechtkomen bij boeren en dorpen, niet bij grote bedrijven die niets bijdragen aan het platteland. Daarnaast moeten boeren experimenteerruimte krijgen om duurzame landbouwmethoden te testen, zonder dat zij al het risico dragen.
Onderzoek de gevolgen van zoutwinning – De bodemdaling in Groningen moet serieus worden aangepakt. Daarom steunden wij het voorstel van Groningen Belang om hier grondig onderzoek naar te doen.
Onze inzet heeft al resultaat: tijdens de Statenvergadering van 5 februari zegde de gedeputeerde toe om een onderzoek te starten naar een provinciale grondbank en de financiële mogelijkheden hiervan. Dit kan boeren helpen om toegang te krijgen tot grond zonder tussenkomst van grote investeerders.
Onze motie voor directe lokale steun is door het college overgenomen. Hierdoor komt er een evaluatie van subsidieprogramma’s zoals Fascinating, om beter inzicht te krijgen hoe subisides beter bij boeren en dorpen terecht kan komen.
Ook wordt op voorstel van onze fractie onderzocht of een garantiefonds of leergeldfonds kan helpen om boeren te ondersteunen bij innovatieve en duurzame experimenten. Zo kunnen zij nieuwe methoden testen zonder dat ze financieel kopje onder gaan.
Het is tijd voor echte verandering!
Wij blijven pleiten voor agro-ecologische landbouw, waarin boeren zeggenschap houden en werken met duurzame methoden. De macht van grote bedrijven over onze voedselproductie moet worden doorbroken. We moeten nu kiezen voor een toekomst waarin boeren, natuur en een leefbaar platteland vooropstaan!
Reactie toevoegen