h

Groninger Collegeonderhandelingen, Maandag 12 maart, de eerste ronde!

14 maart 2007

Groninger Collegeonderhandelingen, Maandag 12 maart, de eerste ronde!

Voor deze eerste ronde waren alle partijen uitgenodigd om een toelichting te geven op de verkiezingsuitslag en de eisen en wensen voor de komende 4 jaar op tafel te leggen.
De praktijk van de avond is dan ook dat elke partij zijn of haar stokpaardjes uit het verkiezingsprogramma op tafel legt, maar dat er inhoudelijk niet over punten gediscussieerd werd. Dat is ook vanzelfsprekend want inhoudelijk onderhandelen doe je met die partijen waar je uiteindelijk een college mee denkt te vormen.

Opvallend was dat de PvdA en het CDA als enige partijen geen toelichting gaven op de uitslag. Sterker, ze konden nog niet eens de sportiviteit opbrengen om de SP te feliciteren met de winst van 4 zetels! De eerste felicitatie was afkomstig van de VVD.

Zowel de PvdA als het CDA en de ChristenUnie gaf aan dat er voor de komende periode geen trendbreuk mag ontstaan binnen het tot nu toe gevoerde beleid. Vreemd, aangezien de verkiezingsuitslag toch een duidelijke trendbreuk laat zien.
Door alle drie de partijen werd er toch wel sterk de nadruk opgelegd dat er vooral sprake moet zijn van een stabiel college waarbinnen vertrouwen met een hoofdletter geschreven moet worden. Uiteraard vind de SP dat ook. Kees Swagerman heeft als reactie daarop de partijen gevraagd naar een definitie van het woord vertrouwen en stabiliteit. Een duidelijk antwoord hierop bleef, zoals verwacht, uit.

Gedurende de avond konden wij ons toch niet aan de indruk onttrekken dat het nieuwe college, te weten PvdA, CDA en ChristenUnie, al redelijk stevig in de steigers stond. De verrassing voor de partijen was dan ook de constructieve houding van de SP, die open bleek te staan voor gesprekken over alle onderwerpen die de afgelopen jaren aan de orde zijn geweest.
Maar beste SP-er of SP-stemmer, als SP zullen wij onze ziel en zaligheid niet verkopen, maar we lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid.

U bent hier