Tot aan onze nek in de bagger en niemand die het schoonmaakt
Tot aan onze nek in de bagger en niemand die het schoonmaakt

Nadat ze de dag ervoor haar dierbare vriendin Grietje in de tuin van het Isala ziekenhuis in Meppel had rondgereden, had Agnes woensdag tijdens de algemene beschouwingen een strijdbare inbreng.
“Ondanks een loodzware boodschap blijft Grietje onverwoestbaar strijdbaar, met een rugzak vol medemenselijkheid. Hadden we maar een land vol Grietjes,” zei Agnes. “Want in een land waar binnenkort sommige medemenselijkheid strafbaar wordt, is dat geen overbodige luxe.”
De Haagse bagger raakt Groningen opnieuw
Vanuit Den Haag komt opnieuw een dikke laag politieke bagger over Groningen heen. Gaswinning uit kleine velden blijft toegestaan. Economische belangen gaan weer boven die van mensen. Of het nu gaat om zoutwinning, de opslag van stoffen in zoutkoepels, uitbreiding van defensie of een kabel onder Schiermonnikoog: de boodschap is duidelijk. De leefomgeving van Groningers is ondergeschikt. Onze inwoners zitten opnieuw tot aan hun knieën in de Haagse bagger.
De ellende stopt daar niet. De compensatie waar batch 1588 recht op heeft blijft uit. Terwijl miljoenen euro’s richting een AI-fabriek gaan, slepen Groningers met dozen vol papieren naar bijeenkomsten, geven noodkreten af en bivakkeren in een koude caravan met hun kinderen. De overheid vraagt ze te zwemmen in slib, zonder ooit een reddingsboei toe te werpen.
Onze fractie blijft daarom pal achter onze eerdere uitspraken en bijdrages: zet de Herstelagenda op één. En biedt spoedeisende hulp aan complexe gevallen en vergeet ook de huurders niet, die vaak nog verder in de modder wegzakken.
Ook buiten het aardbevingsgebied stapelen de baggerdossiers zich op. Inwoners van de Oostpolder werden verrast door een perspresentatie van het inpassingsplan zonder betrokkenheid. En omwonenden van het Chemiepark in Delfzijl voelen zich compleet genegeerd, ondanks petities en waarschuwingen. Ze maken zich onder andere zorgen over het gebruik van mogelijk vervuild slib op landbouwgrond. Het is onverantwoord zeggen zij. “Het is gewoon zooi. Baggerzooi.” zei Agnes hierop.
Het dieptepunt ligt misschien wel bij het Reitdiep-slib dat nu wordt gestort in putten in het Lauwersmeer. Ondanks volledige beantwoording van haar vragen, zijn Agnes haar zorgen niet weggenomen. Gesprekken met stakeholders zoals Sportvisserij Groningen-Drenthe en Nederland, Staatsbosbeheer en het Waterschap bevestigen dat zij niet zijn geïnformeerd. Sommigen wisten niet eens van het bestaan van de stortputten af.
Waarom zijn deze baggerplannen niet opgenomen in het Natura2000-beheerplan? Waarom is er niet gekeken naar wenselijkheid in plaats van naar juridische toestemming? Het antwoord van het college blijft net als het slib troebel.
Onze fractie roept het college op tot actie. Voer gesprekken met betrokkenen. Kijk kritisch naar het moment van de werkzaamheden. Baggeren in warme zomermaanden verergert namelijk zuurstoftekort onder water. En heroverweeg het hele plan. Want het Lauwersmeer is geen vuilstort. Het is een uniek natuurgebied dat bescherming verdient.
De betrokkenen en stakeholders hebben veel informatie en daar kan lering uit getrokken worden. Wij hadden een motie gemaakt, waarvoor we niet genoeg steun zouden krijgen. Daarom hebben we die aangehouden na de toezegging dat het college open in gesprek in gaat met de betrokkenen en stakeholders. Onze fractie blijft in de gaten houden of dit ook werkelijk gebeurt.
Ook vragen we ons af waarom de Ecolution, nog steeds vast in de haven van het Lauwersmeer ligt. Is dat ook bagger? We willen weten wanneer het college de belofte inlost dat eindelijk "gewone" Groningers ook mee mogen varen.
De Waddenzee en het Lauwersmeer zijn voor iedereen. Betaalbare campings moeten behouden blijven. Scholen moeten met de bus naar deze unieke plekken kunnen. Ook als ouders het zelf niet kunnen betalen. We zijn blij met de toezeggingen van de gedeputeerde dat zij op de Toerismetop aandacht zal besteden aan het belang van behoud van campings, zodat zij niet verdwijnen door de komst van grote villaparken en dat er bij een begroting in het najaar een plan komt voor extra culturele mobiliteit. (scholen kunnen gebruik maken van een gratis aanbod voor Kunst & Cultuur met busvervoer).
Wij vinden dat Groningers invloed, transparantie, stevige vergunningen, handhaving, duistere windmolens en een duidelijke grens tussen wonen en industrie verdienen. Maar bovenal een overheid die de sliblaag niet dikker maakt, maar helpt schoonmaken.
Reactie toevoegen