Hoogspanningsnet blijft knelpunt volgens Herman Damveld
Hoogspanningsnet blijft knelpunt volgens Herman Damveld
Twee weken geleden stelde netbeheerder TenneT dat met de kolenvergasser van Nuon de capaciteit van het hoogspanningsnet van de Eemshaven op was. Maar nu heeft Tennet van het ministerie van Economische Zaken toestemming gekregen om voor 85 miljoen euro de capaciteit tijdelijk uit te breiden. RWE kan daarom een kolencentrale bouwen, maar of andere centrales hun stroom kwijt kunnen blijft de vraag.
TenneT behandelt volgens woordvoerder Jelle Wils de aanvragen voor aansluiting op het net “op volgorde van binnenkomst. We doen geen mededelingen over de vraag of met de tijdelijke uitbreiding aan de Eemshaven ook stroom uit windparken en biomassa in het net kan. Wel kan ik zeggen dat de tijdelijke uitbreiding geen soelaas biedt voor alle aanvragen die er liggen.”
Nuon heeft volgens het beginsel “wie het eerste komt, het eerste maalt” in januari j.l. een contract getekend met netbeheerder TenneT voor de uitbreiding van het 380 kV station van TenneT aan de Eemshaven. Die uitbreiding zal medio 2009 gereed zijn. Er komt een vier kilometer lange bovengrondse hoogspanningslijn van de kolenvergasser naar dit 380 kV station. Hiermee was volgens Nuon de “laatst beschikbare netcapaciteit vastgelegd”. Maar er komt nu een tijdelijke uitbreiding.
Volgens Wils gaat het hier om “een aanpassing en verzwaring van het bestaande net, zodat er meer ruimte beschikbaar komt. In het Noorden is nu een enkele 380kV-lijn, maar er moet een ring komen. Gegeven de lange procedures duurt het tien jaar voor die ring er is, waarbij de bouw zelf nog de kortste tijd neemt.” De tijdelijke oplossing betekent dat over drie tot vier jaar “circa 1800 Megawatt, in plaats van de huidige 600 MW, beschikbaar komt. Deze tijdelijke oplossing bestaat er uit dat het bestaande 220 kV-netdeel Eemshaven – Vierverlaten – Bergum – Louwsmeer – Oudehaske – Ens wordt opgewaardeerd door vergroting van de nominale stroom van de verbindingen door toepassing van hoge temperatuurgeleiders. Ook de tussenliggende stations moeten geschikt worden gemaakt voor de vergroting van de nominale stroom”, stelt Wils.
Volgens Huib Morelisse, de topman (Chief Executive Officer) van RWE Energy Nederland lijkt de tijdelijke uitbreiding “gezien de omstandigheden de beste oplossing”. Maar helemaal tevreden is hij niet: “De door RWE aan de Eemshaven geplande kolencentrale heeft een capaciteit van 1.600 MW en dit is ook wat we nodig hebben. TenneT kan deze capaciteit niet volledig gezekerd beschikbaar maken. Dit betekent dat een deel van de benodigde capaciteit relatief zeker beschikbaar zal komen en het resterende deel op “run-back” basis, hetgeen betekent dat de centrale ten gevolge bepaald situaties afgeschakeld zal moeten worden.”
TenneT is verantwoordelijk voor onderhoud en uitbreiding van het stroomnet. Op het ogenblik wordt er gewerkt aan de 700 Megawatt-kabel tussen Nederland en Noorwegen, die in oktober gereed is. Daarnaast wordt er een transportverbinding tussen Doetinchem en Wesel in Duitsland aangelegd, terwijl ook de transportcapaciteit tussen Meeden en Diele in Duitsland eind dit jaar verhoogd is van 850 naar 1400 Megawatt. Daarnaast heeft TenneT het afgelopen half jaar met vijf verschillende partijen een aansluitovereenkomst afgesloten. Het gaat om drie gascentrales van respectievelijk 870Megawatt van Enecogen, van 450Megawatt van Intergen en van 1070 Megawatt van E.On in het Rijnmondgebied, een Nuon-kolenvergasser van 1400 Megawatt aan de Eemshaven en een gascentrale van 920 Megawatt bij Borssele, te bouwen door Delta/EDF. “Dit betekent een potentiële groei van 25% van de huidige hoeveelheid grootschalig productievermogen in Nederland in de komende vijf jaar”, laat Tennet weten. Het afgelopen jaar hebben verschillende bedrijven aangekondigd voor 11.000 megawatt nieuwe centrales te willen bouwen, voornamelijk op de Maasvlakte, bij Borssele en de Eemshaven. En dat geeft volgens TenneT problemen: “Wet – en regelgeving voorzien er niet in hoe om te gaan met deze grote vraag om aansluitcapaciteit.”