h

De week van..... Sandra Beckerman

16 juli 2007

De week van..... Sandra Beckerman

NOOIT MEER VLUCHTALARM!?

Normaal schrijf je in een dagboek op wat je die dag hebt gedaan. Ik wil vandaag beginnen met schrijven over iets wat ik niet heb gedaan. Waarvan ik heel blij ben dat ik het niet heb hoeven doen. Waarvan ik hoop dat het nooit meer nodig zal zijn om het te doen.

Vluchtalarm. De afgelopen twee jaar heb ik, en vele anderen, elke eerste maandag van de maand als het luchtalarm wordt getest een ‘vluchtalarm’ gehouden. Met het vluchtalarm werd aandacht gevraagd voor de situatie van de 26.000 asielzoekers die door Verdonk werden bedreigd met uitzetting. In Groningen wonen 50 ‘oude wetters’ zoals ze zo vaak in bureaucratische benaming worden genoemd. 50 mensen die hier inmiddels allemaal langer dan 7 jaar wonen en die geen zekerheid hadden of ze mochten blijven.

Twee jaar lang hebben ‘de 50 van Groningen’ elke eerste maandag van de maand op de Grote Markt samen met familie, vrienden en sympathisanten lawaai gemaakt, geschreeuwd gevochten, gehuild en hun verhaal verteld.

Eindelijk, eindelijk komt er een generaal pardon voor deze groep. Laat het ruimhartig en snel worden uitgevoerd. Laat de 50 nu eindelijk welkom zijn. Laat het lange wachten nu eindelijk voorbij zijn. Laat ze niet langer de 50 oude wetters zijn maar Massoud, Mohammed of Saïda burgers van Groningen.

Dinsdag 3 juli
ROOD KRAAKT

Wie dacht dat Boudewijn de Groot en zijn lied woningnood tot de voltooid verleden tijd behoren, heeft het helaas mis. Hoewel wijde pijpen, flowerpower en het kweken van zoveel mogelijk lichaamshaar niet meer tot Neerlands jeugds grootste hobby’s behoren is woningnood nog geen verleden tijd. (van het lied ‘welterusten meneer de president’ hebben we helaas eveneens nog niets geleerd)

Afgelopen zondag heeft ROOD (jong in de SP) daarom samen met de jongeren van Dwars en de GSB (Groninger studenten bond) het oude postkantoor aan het gedempt zuiderdiep gekraakt. Zij willen daar een ‘woonwinkel’ starten om (aankomend) studenten te helpen met huren en kraken.

Helaas kon ik er van het weekeind niet bij zijn, maar vandaag ben ik even op ‘visite’ geweest.
De afgelopen paar jaar werd het pand vooral gebruikt als openbaar toilet. Na een grote schoonmaak ziet het er al een stuk beter uit.

Hopelijk kunnen ROOD, Dwars en de GSB vanuit dit pand veel studenten gaan helpen!

woensdag 4 juli
BLOEDDONORS DOEN HET VOOR EEN PRIKKIE!
De top van de bloedbank voor 8 ton?

Vandaag ben ik bloed wezen geven. Sinds een aantal jaar geef ik ongeveer twee keer per jaar een halve liter bloed. Dit bloed wordt gebruikt in ziekenhuizen en voor wetenschappelijk onderzoek. Bij de bloedbank noemen ze me ‘bloedmooi’en om dat te horen heb ik wel wat over.

Vandaag ging ik echter niet fluitend onder de naald. Ik heb erg getwijfeld of ik nog wel zou gaan. In juni kwam in het nieuws dat de drie bestuurders van Sanquin (de organisatie die bloeddonatie regelt) gezamenlijk 8 ton per jaar verdienen. Daar ben ik het niet mee eens. Alle bloeddonoren in Nederland staan hun bloed of plasma vrijwillig af. Zij doen het om mensen te helpen en niet om er zelf beter van te worden. Zelfs reiskosten worden niet vergoed.

Ik vind het erg vreemd dat de top van de bloedbank zoveel verdient. Waarom heeft een bestuurder van een bloedbank recht op een hoger salaris dan de minister president?
Vaak hoor je als argument voor topsalarissen dat de bestuurders anders naar het buitenland vertrekken. Is België van plan de top van de bloedbank weg te kapen? Is het lijden van een bloedbank gecompliceerder dan het besturen van een land?

Veel donoren zijn gestopt met het geven van bloed toen dit in het nieuws kwam. Zij roepen minister Ab Klink op om de topsalarissen bij de bloedbank aan te pakken. Ik sta achter dit protest. Ik zal mijn bloed blijven geven. Maar ik wil dat dit ten goede komt aan mensen die het echt nodig hebben en niet bijdraagt aan de bouw van een zwembad of de aankoop van een BMW.

Hoe zon, bier, strand en politiek
veranderde in modder, modder, regen, wind en nog meer modder
New attraction 5.0

Een festival aan het strand (met een beetje fantasie valt Kardinge best onder strand). Zon, bier, bandjes (en natuurlijk politiek). Daar had ik me deze week op verheugd. Helaas het is modder, modder, regen wind en nog meer modder geworden.

Dit wekend was de vijfde editie van het urban festival new attraction. De organisatie van het festival heeft heel hard gewerkt om overal en beetje geld vandaan te toveren zodat het festival door kon gaan. De hele week werd er voor de zaterdag mooi weer voorspeld. Maar helaas het weer bleef slecht. En daardoor waren er maar heel weinig bezoekers.

De jongerenorganisatie van de SP, ROOD, had een standje gehuurd. We hebben geld opgehaald voor ‘Van Harte Pardon’. Een stichting oorspronkelijk afkomstig uit de Groningse wijk Lewenborg die zich nu in het hele land inzet voor (uitgeprocedeerde) asielzoekers. Hoewel er nu eindelijk een generaal pardon is betekend dat niet voor alle asielzoekers een paspoort. Asielzoekers die niet onder de regeling vallen staan in veel gevallen nog steeds op straat. Van Harte Pardon zorgt bijvoorbeeld voor speelgoed voor de kinderen maar ook voor woonruimte en eten. Iedereen die iets doneerde kreeg van ROOD een polsbandje met de tekst ‘geen vluchteling op straat’.

Een aantal bands die op new attraction speelden droegen ook een bandje en riepen het publiek op om ook een bandje te dragen. Om met z’n allen te laten zien dat we ook deze mensen niet mogen vergeten.

Helaas was er slechts weinig publiek om een bandje te kopen. Hoewel ik mezelf ’s ochtends nog moed in had gepraat dat modder best wel heel rock en roll is (iedereen heeft het nog steeds over woodstock dus blijkbaar kan modder leuk zijn) viel het toch wel heel erg tegen door het weer.

Hopelijk volgend jaar meer geluk op new attraction 6.0?

U bent hier