h

SP tegen verder privatiseren ESSENT

25 juni 2008

SP tegen verder privatiseren ESSENT

Vandaag debatteren de Provinciale Staten van Groningen over de toekomst van Essent. Het college van GS heeft een voorstel gedaan om verkoop van de aandelen mogelijk te maken. Daarmee zou Essent nog verder geprivatiseerd worden. De SP is fel tegenstander van de verdere privatisering van de energiemarkt.

Energie is voor iedereen van groot belang en zou daarom volgens de SP niet aan de willekeur van de markt over moeten worden gelaten. In plaats van nog verdere privatisering zouden de aandelen juist weer in handen moeten komen van de overheid.

Fractievoorzitter Kees Swagerman: “Iedereen weet dat de komende 50 jaar de verduurzaming van de energievoorziening de sleutel wordt voor het behoud van onze welvaart en welzijn. Steeds meer mensen komen in de problemen door de enorm gestegen energieprijzen. Nog verdere privatisering leidt volgens de SP tot nog verder gaande problemen.”

Tijdens het debat heeft de SP er dan ook voor gepleit om geen overhaaste beslissingen te nemen en de Groningse aandelen in Essent niet te verkopen. De SP zou alleen dan in kunnen stemmen met de verkoop van de aandelen als dit zou leiden tot een grote nationale energieleverancier die in handen komt van de Rijksoverheid. Daarmee wordt dan indirect de zeggenschap over de energiebedrijven weer publiek bezit.

U bent hier