h

''Sprookje marktwerking in het OV is uit''

22 april 2009

''Sprookje marktwerking in het OV is uit''

Buschauffeurs zijn vandaag in actie gekomen tegen de gang van zaken rond het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe. Vanochtend was er een demonstratie op het station in Groningen. 's Middags bezochten ze de statenvergadering van Groningen. De SP steunt de chauffeurs.

''De nu ontstane problemen moeten aangepakt worden maar dat kan niet zonder dat je de oorzaak aanpakt'', vindt SP statenlid Sandra Beckerman. ''Het sprookje is uit! Marktwerking in het OV is geen tovermiddel. Marktwerking in het OV werkt niet'', zei Beckerman.

De bedrijven die het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe vanaf december willen uitvoeren vragen meer geld dan verwacht. Om dreigende besparingen op het aantal buslijnen te voorkomen, wil de Groninger gedeputeerde Bleker de aanbesteding afkappen.

Volgens de SP en de chauffeurs moeten de provincies hun verantwoordelijkheid nemen en zelf een ov-bedrijf op te richten. ''De regering moet zorgen dat het OV weer in overheidshanden mag komen, Wij zouden daarna zo snel mogelijk een eigen vervoersbedrijf moeten krijgen'' stelde de SP.

De SP laakt de opstelling van Bleker. ''Het lijkt er niet op dat vandaag gewerkt wordt aan een oplossing maar eerder dat de heer Bleker nog een laatste onduidelijk punt wil scoren voor zijn vertrek!'', denkt Beckerman. Zij noemt dit geen sprookjesachtige Robin Hood actie om buslijnen te redden, maar hooguit een actie van een wolf in schaapskleren. ''Wij willen graag dat u echt Robin Hood bent en daarom bieden wij u een hoed aan'', zie Beckerman waarna ze een hoed aanbood aan de vertrekkend gedeputeerde.

U bent hier