h

SP wil met Commissaris en Groningers naar Den Haag: 'Mee met Max'

15 oktober 2013

SP wil met Commissaris en Groningers naar Den Haag: 'Mee met Max'

In december spreekt minister Kamp met de Tweede Kamer over de aardgaswinning in Groningen. Dan zijn ook de rapporten bekend over de risico’s voor aardbevingen in het gebied. De SP-Statenfractie roept op tot actie en vraagt Commissaris Max van den Berg om het voortouw te nemen. Hij moet volgens de partij samen met zoveel mogelijk provinciegenoten een Groningse vuist tegen Haagse onverschilligheid maken.

Groningers zijn bang voor de volgende, grotere beving. Statenlid Jan Hein Mastenbroek vindt het tijd voor massaal protest: “Het is belachelijk dat er, ondanks dat bekend is dat de kans op grote aardbevingen afhangt van de snelheid van gaswinning, nog steeds zo snel zoveel gas wordt gewonnen. Dit moet zo snel mogelijk stoppen.De snelheid van gaswinning moet fors omlaag.”

De SP fractie roept iedereen op om rondom de behandeling in de Tweede Kamer in een grote manifestatie in Den Haag duidelijk te maken dat de hand op de kraan moet, voor de veiligheid van Groningen en haar inwoners. “Max van den Berg is een uitstekende ambassadeur voor deze actie. Wij verwachten ook steun van anderepolitieke partijen, prominente Groningers en zoveel mogelijk inwoners. Net als bij andere belangrijke zaken in ons land verwachten wij solidariteit van iedereen, ook van Limburgers, Zeeuwen en Hollanders. In de schaliegas discussie was die solidariteit, onder leiding van de milieubeweging, aanwezig. Dat verwachten wij nu weer. We moeten laten zien dat met de veiligheid van mensen geen risico’s genomen mogen worden.”

Commissaris Van den Berg pleitte eerder voor een fonds, waarmee de negatieve gevolgen van de gaswinning gecompenseerd kunnen worden. “Dat was een goed begin. Wat ons betreft wordt dat signaal onderstreept met een groot aantal bussen naar Den Haag. Compensatie is immers niet genoeg: de veiligheid van Groningen en de Groningers is niet te koop”, aldus Mastenbroek.

Reactie toevoegen

U bent hier