h

Het verhaal van Statenleden omgekomen in de Tweede Wereldoorlog

8 september 2014

Het verhaal van Statenleden omgekomen in de Tweede Wereldoorlog

In de Statenzaal in het provinciehuis in Groningen zijn de namen gegraveerd van de drie Statenleden die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog: Harm Jan Siemons, Tjeerd Pannekoek en Pieter Heertje Dijksterhuis. Fractievoorzitter Sandra Beckerman vertelt tijdens Open Monumentendag hun verhaal.

“Al 7,5 jaar zit ik in Provinciale Staten, al 7,5 jaar zie ik wekelijks hun namen, 7,5 jaar wist ik niet wie deze mensen waren. De verhalen zijn ook niet te vinden op de website van de provincie en op de website Het Verhaal van Groningen.” aldus Beckerman.

De drie Groningse statenleden stierven door hun verzet tegen de bezetter. Beckerman:

“Ik schaam me dat ik niet weet wie de Statenleden waren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en ik ben nieuwsgierig naar hun leven en strijd. Ook wil ik graag dat de verhalen van de Statenleden die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog weer bekend worden. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan en gelukkig is er veel te vinden.”

Op Open Monumentendag zal Beckerman in de Statenzaal het verhaal van Harm Jan Siemons, Tjeerd Pannekoek en Pieter Heertje Dijksterhuis vertellen. Ook doet Beckerman een oproep:

“Ik wil dat de verhalen van de Statenleden die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog een plek krijgen op de website van de provincie Groningen en de website Het Verhaal van Groningen. Iedereen die meer weet over de statenleden in het verzet nodig ik uit om dit op Open Monumentendag te komen vertellen zodat we samen kunnen zorgen dat deze verhalen weer bekender worden.”

U bent hier