h

Algemene beschouwingen 2015: Energie en gaswinning

29 juni 2015

Algemene beschouwingen 2015: Energie en gaswinning

Lees hier de bijdrage rondom Energie en Gaswinning van de SP-fractie voor algemene beschouwingen van 2015 in Provinciale Staten door fractievoorzitter Sandra Beckerman.

Het vertrouwen van veel Groningers is geschaad door de gaswinning en aardbevingen, door de opstelling van de NAM en VVD minister Kamp. De SP is zeer gelukkig dat het nieuwe college een strijdbare toon aanslaat en zal strijden voor een forse vermindering van de gaswinning. Alleen forse vermindering van de gaswinning kan het vertrouwen echt herstellen. Wij vinden dat de inwoners meer en de NAM veel minder te zeggen moet hebben over de gaswinning en het oplossen van de problemen. Het voorstel van de Christen Unie om de schadeafhandeling volledig weg te halen bij de NAM heeft dan ook onze steun. Er moet nu worden gezorgd voor een goede, eerlijke en snelle afhandeling van de schade.

Het voornemen van minister Kamp om de gaswinning terug te brengen tot 30 miljard kuub is een eerste stapje. Het is echter niet genoeg. Dat blijkt ook uit het gisteren gepresenteerde nieuwe onderzoek van SODM. We moeten zo snel mogelijk terug naar een veilig niveau van gaswinning, zo ver nu bekend 12 miljard kuub per jaar. Later vandaag dienen we daarvoor een motie in.

Het heeft veel politieke druk en vooral protest van de inwoners gekost om te bereiken dat de gaswinning wordt verminderd tot 30 miljard kuub per jaar. Kamp bleek traag van begrip. We moeten mét de inwoners de druk op Kamp hoog houden om te zorgen dat veiligheid voorop moet staan en de winning daarom nog verder verminderd moet worden. Inwoners moeten een belangrijke stem krijgen in de gaswinning én in de omschakeling naar duurzame energie. Inwoners moeten kunnen kiezen voor duurzame energie en moeten mee kunnen delen in de opbrengst van in hun omgeving opgewekte energie.

U bent hier