h

SP: Staten moeten Rutte aan zijn woord houden

20 juni 2017

SP: Staten moeten Rutte aan zijn woord houden

Foto: Jan Hein Mastenbroek

Provinciale Staten moeten samen optrekken om minister president Rutte aan zijn beloftes te houden, vindt de SP. Afgelopen maandag, 19 juni, is bekend geworden dat het ministerie van Economische Zaken "dwars ligt" bij de totstandkoming van een schadefonds voor Groningen. Dat terwijl premier Rutte nog afgelopen vrijdag beloofde dat de NAM uit het systeem zou gaan en de "regio de baas" moet zijn. Rutte gaf vrijdag nog aan dat er "doorgepakt" moet worden, maar een paar dagen later wordt bekend dat het ministerie dat hierover gaat er niets van wil weten.

Fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek heeft vandaag een debat aangevraagd:

"Wij waren blij dat de minister president na vijf jaar zelf polshoogte kwam nemen en aangaf dat Groningen de beslissingen moet kunnen nemen in deze zaak. Wij pleiten al langer voor een fonds waarin Rijk en NAM geld storten dat door de regio gebruikt kan worden voor schadeherstel, versterking en het toekomstbestendig maken van het hele gebied. De geluiden van vrijdag waren positief, door het gelekte stuk van maandag is dat weer helemaal de grond in geboord. Wij willen de Staten de minister president aan zijn woord laten houden."

Naar verwachting zal het debat op 5 juli plaatsvinden en zal de SP een motie indienen. Mastenbroek:

"Wij gaan proberen om weer een Statenbreed signaal af te geven. Gemeenten en Provincie zitten al goed op één lijn. Wij willen er alles aan doen om ook het Rijk mee te krijgen, de minister president voorop!."

U bent hier