h

Provinciale Staten gaan op bezoek bij “provinciaal energiebedrijf” Hamburg

18 oktober 2017

Provinciale Staten gaan op bezoek bij “provinciaal energiebedrijf” Hamburg

Foto: SP

Naar aanleiding van het SP-plan voor een provinciaal energiebedrijf gaan de Provinciale Staten van Groningen op werkbezoek naar Hamburg. Het doel is om daar te leren van de ervaringen met Hamburg Energie, een energiebedrijf in handen van de samenleving. De socialisten bepleiten een provinciaal energiebedrijf als onderdeel van een meer democratische energievoorziening.

“Dat we een overstap moeten maken van olie en gas naar groene energie, staat vast” aldus SP-Statenlid Christiaan Serbanescu-Kele. “Maar wanneer er miljoenenwinsten gaan naar private projectontwikkelaars, terwijl de omwonenden vervolgens met de nadelen zitten, is het logisch dat er steeds meer weerstand tegen duurzame energie komt”. Volgens hem moeten de lusten en lasten beter worden verdeeld. Hiervoor moet de samenleving zeggenschap en eigenaarschap krijgen over de energievoorziening. In de SP-plannen is er daarom een belangrijke rol voor lokale initiatieven en energiecoöperaties. Grotere energieprojecten moeten worden ontwikkeld door een provinciaal energiebedrijf.

Hamburg Energie is het dichtstbijzijnde ‘provinciale energiebedrijf’ en levert al aan meer dan 90.000 huishoudens uitsluitend groene stroom. De SP wil leren van de Hamburgse ervaringen. Serbanescu-Kele is blij dat Provinciale Staten hebben ingestemd met het werkbezoek. “Zo kunnen ook de critici zien dat een provinciaal energiebedrijf een goede oplossing is, waarmee de winsten ten goede komen aan de inwoners en niet aan de aandeelhouders.”

Een datum voor het werkbezoek wordt later bekend.

U bent hier