h

SP: provinciaal energiebedrijf en energiecoöperaties gaan hand in hand

24 oktober 2017

SP: provinciaal energiebedrijf en energiecoöperaties gaan hand in hand

Onlangs verscheen een artikel over het SP-initiatief om de Groninger energievoorziening te democratiseren. Hier werd door critici het beeld geschetst, dat het plan tegen de belangen van lokale energiecoöperaties in zou gaan. Niets is minder waar, want de socialistische plannen zijn juist een versterking van de energiecoöperaties. Dat betoogt SP-statenlid Christiaan Serbanescu-Kele.

Het lijkt erop, dat het SP-plan verkeerd door de critici is begrepen. We nodigen geïnteresseerden daarom graag uit voor een gesprek om misverstanden weg te nemen. Wij willen energiecoöperaties namelijk juist ondersteunen. Dit kan door slimmer gebruik van subsidiegeld, het versimpelen van regels en het samen optrekken richting Den Haag voor betere wetgeving. Waar er goede initiatieven vanuit de lokale bevolking zijn om energie te gaan opwekken, moet de provincie het als haar rol zien om deze mede mogelijk te maken.

Maar alleen met de coöperaties komen we er niet. Om een échte overstap op groene stroom mogelijk te maken, moeten er ook grotere energieprojecten worden aangelegd. En ook met onze steun hebben de lokale energiebedrijven voorlopig niet het geld en de middelen om zulke projecten neer te zetten. Nu wordt dat dan gedaan door private energiegiganten. Hoe dat eruit ziet, weten we: een groot bedrijf krijgt miljoenenwinsten, een enkele grondbezitter wordt riant uitgekocht, en de omwonenden zitten met de gebakken peren. Hier komt dan het provinciaal energiebedrijf om de hoek kijken. Met een provinciaal energiebedrijf komen ook de grotere energieprojecten in handen van de samenleving. Omwonenden krijgen geen spiegeltjes en kraaltjes, maar mogen werkelijk gaan meedelen in de opbrengst. En de overgebleven winsten? Die worden gebruikt voor meer groene energie.

Het provinciaal energiebedrijf is dus een logische aanvulling op de energiecoöperaties. De SP wil zoveel mogelijk energie-initiatieven van de bevolking mogelijk maken. En zolang we grotere energieprojecten nodig blijven hebben, moeten die door het provinciaal energiebedrijf worden opgezet. Zo zetten we energiegiganten buiten spel en komt onze energie - klein en groot - duurzaam, democratisch en in handen van de samenleving.

Het SP-plan is in zijn geheel te vinden op https://provinciegroningen.sp.nl/sites/provinciegroningen.sp.nl/files/at...

U bent hier