h

Afwachten tot vervuilende bedrijven uit eigen beweging de kosten van de smeerpijp gaan dragen is naïef.

14 februari 2024

Afwachten tot vervuilende bedrijven uit eigen beweging de kosten van de smeerpijp gaan dragen is naïef.

Foto: Openbaar domein / Wikipedia

Naar aanleiding van een uitgeberid artiken in het Dagblad van het Noorden, heeft de provinciale SP-fractie opnieuw schriftelijke vragen gesteld over de veenkonoliale afvalwaterleiding (VKA, ook bekend als de smeerpijp.

Ondanks acht jaren overleg en een rechterlijke uitspraak in 2016, hebben de bedrijven nog steeds geen oplossing gevonden waarin zij zelf verantwoordelijk zijn voor zowel het onderhoud als de verwerkingskosten. De SP vindt het naïef dat de provincie en het waterschap denken dat de bedrijven er zelf uit gaan komen.

"Het is absurd dat er al acht jaar wordt gediscussieerd over de exacte verdeling van de kosten voor de smeerpijp, terwijl de onze inwoners, die overigens géén gebruik maken van de smeerpijp, nog steeds de helft van de rekening krijgen voorgeschoteld. Wij vinden het buitengewoon naïef van het provinciale college om te geloven dat de bedrijven uit eigen beweging tot een oplossing zullen komen om de kosten voor de smeerpijp te dragen. Bedrijven hebben er totaal geen belang bij om tot een overeenkomst te komen, want zolang de bewoners blijven bijdragen, zijn de winsten voor de bedrijven hoger. Veel van deze bedrijven hebben buitenlandse hoofdkantoren die geen enkele betrokkenheid tonen met de lokale bevolking. Het kapitaal kent geen moraal," aldus Agnes Bakker, voorzitter van de SP Statenfractie Groningen.

De SP wil meer duidelijkheid over de duur van de onderhandelingen door bedrijven over de smeerpijpkosten en vraagt om volledige transparantie over de VKA-afspraken sinds 1977, inclusief alle wijzigingen door de jaren heen. Maar bovenal vraagt De SP zich af waarom de provincie en het waterschap niet zelf met een oplossing naar voren komen. Waarom moet er zo lang gewacht worden? Kunnen de provincie en het waterschap niet zelf met een regeling komen? Bakker: “Zolang deze oplossing uitblijft, blijven de inwoners verantwoordelijk voor een deel van de kosten, wat het principe "de vervuiler betaalt" volledig ondermijnt”.

Vind de gestelde vragen hier.

Reactie toevoegen

U bent hier