h

SP: “Vooruitgang komt niet voort uit instemming, maar uit twijfel."

25 april 2025

SP: “Vooruitgang komt niet voort uit instemming, maar uit twijfel."

Foto: SP

Onze Statenfractie heeft tijdens de bespreking van het Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid opnieuw stevige zorgen geuit. “Vooruitgang komt niet voort uit instemming, maar uit twijfel,” begon fractievoorzitter Agnes, verwijzend naar filosoof en theoloog Jan Amos Comenius. “Die twijfel typeert precies ons gevoel bij dit programma.”

Inwoners weten het zelf het beste
Wij benadrukken al langere tijd dat inwoners zelf het beste kunnen aangeven wat leefbaarheid betekent voor hún straat, buurt of dorp. Hun stem moet leidend zijn in zowel de visie als de uitvoering van beleid. Toch ziet onze fractie dat ook in dit uitvoeringsprogramma onvoldoende terug.

Vorige week werd het belang van inwonersbetrokkenheid opnieuw bevestigd door Hiska Ubels, senior onderzoeker bij de Hanzehogeschool. Zij benadrukte dat het niet alleen logisch en legitiem is om inwoners te betrekken, maar dat het ook wetenschappelijk bewezen bijdraagt aan creatievere, rijkere en realistischere oplossingen.

Toch mist onze fractie concrete voorbeelden in het programma. “Waar zit de zeggenschap van inwoners nu écht?”, vraagt Agnes. “Hoe kunnen zij aangeven wat nodig is in hun leefomgeving – en hoe wordt dat vervolgens ook daadwerkelijk gerealiseerd?”

Ook de benadering van armoede baart zorgen. We zien nu een verkokerde aanpak: voedselarmoede, energiearmoede, menstruatiearmoede. Maar armoede is één geheel. Zonder een integrale benadering komt er geen echte oplossing. 

Hoewel de gedeputeerde heeft toegezegd dat er een sessie met Tim ’s Jongers wordt georganiseerd, vindt onze fractie dat dit geen vervanging is voor structureel beleid. “Hoe gaat er de komende twee jaar wél gewerkt worden aan een integrale aanpak? Daar hebben we nu nog onvoldoende zicht op.”

Twijfel blijft – maar extra geld voor leefbaarheid krijgt onze steun
“Onze twijfel over de koers van het programma blijft groot,” zegt Agnes. “Toch stemmen we wel in met het extra geld voor leefbaarheid. Want dat is altijd hard nodig. Maar we zullen wél kritisch blijven volgen of inwoners écht betrokken worden en zeggenschap krijgen over hun eigen leefomgeving.”

De verkokering van armoede is een grote zorg van ons, ook in dit uitvoeringsprogramma. We hopen dat ondanks dat armoedebeleid in hapjes is opgeknipt, de provincie toch ondersteunend kan zijn voor gemeenten om armoede integraal aan te pakken. 

De gedeputeerde ondersteunde dit en in een volgend uitvoeringsprogramma zal een integrale kijk op problemen waar inwoners tegen aan lopen en aanpak van hun problemen hopelijk het uitgangspunt worden

 

Reactie toevoegen

U bent hier