Shellpapers: Was het niet ontzettend naïef om te denken dat een multinational zoals Shell de belangen van de Groningse bevolking zou dienen?
Shellpapers: Was het niet ontzettend naïef om te denken dat een multinational zoals Shell de belangen van de Groningse bevolking zou dienen?
Fenna heeft namens onze statenfractie ernstige zorgen geuit over de manier waarop de provincie Groningen in het verleden is omgegaan met grote multinationals zoals Shell en de NAM. Uit de zogenoemde "Shell Papers" blijkt dat er in het geheim gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de provincie en deze bedrijven. Onze Statenfractie stelt kritische vragen aan het college over de geheimhouding van deze gesprekken en de belangen die hierbij speelden.
Uit de documenten die in het bezit zijn van follow the money blijkt dat de gesprekken via privé-e-mails werden gevoerd en buiten het zicht van het publiek bleven. Volgens Commissaris van de Koning René Paas was dit nodig omdat openheid “te gevaarlijk” zou zijn voor de beeldvorming. Fenna vroeg zich af waar Paas precies bang voor was. Daarnaast wil de statenfractie van de SP weten of er momenteel nog steeds geheime gesprekken plaatsvinden met Shell of soortgelijke bedrijven, en waarom privé-e-mailadressen zijn gebruikt om deze gesprekken te voeren.
Onze statenfractie is ook bezorgd over de belangen die speelden tijdens de gesprekken. Uit de stukken blijkt dat Shell de provincie benaderde om te praten over hun duurzaamheidsambities, maar wij vermoeden dat Shell vooral handelde uit eigenbelang. “Hoe kan er sprake zijn van een gezamenlijk belang als Shell zich vooral richt op winstmaximalisatie, terwijl de provincie moet zorgen voor haar inwoners en goede schadeafhandeling?”, vraagt Fenna zich af tijdens de Statencommissie. Waarom liet de provincie Shell meeschrijven aan plannen om Groningse belangen onder de aandacht te brengen in Den Haag, heeft dit niet de basis heeft gelegd voor de voortzetting van Groningen als wingewest voor de energietransitie?
Verder vraagt Fenna namens de SP het college om een reactie op het boek Hoogspel van Marcel Metze, waarin wordt gesteld dat de overheid geen partij is voor een bedrijf als Shell. De statenfractie wil ook weten of het college het eens is met deze conclusie en hoe zij de afhankelijkheidsrelatie tussen de provincie en Shell ziet, vooral als het gaat om de inzet van Shell voor de duurzaamheidsagenda van Groningen.
De hoofdvraag van onze fractie blijft: Was het niet ontzettend naïef om te denken dat een multinational zoals Shell de belangen van de Groningse bevolking zou dienen?
Onze fractie riep het college op om volledige openheid te geven over de gesprekken met Shell en de NAM, en wil dat er lessen worden getrokken uit het verleden om te voorkomen dat Groningen opnieuw slachtoffer wordt van de belangen van grote bedrijven.
Vind alle artikelen en de shellpapers hier:
https://www.rtvnoord.nl/aardbevingen/shellpapers
https://www.ftm.nl/dossier/shell-papers?WOB=ProvincieGroningen#artikelen
Reactie toevoegen