h

Jan Bijker

06 57714094

Wie ben je en wat doe je naast het Statenwerk?

In ben Jan Bijker, geboren in 1946 in Enschede, toen de grootste industriestad van Nederland, waar mijn opa en bijna alle ooms werkten in de textielindustrie. Sinds een jaar ben ik met pensioen, maar daarvoor heb ik gewerkt bij een zorginstelling, een leef- en woongemeenschap, voor 400 mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Naast mijn Statenwerk zit ik nog in een aantal besturen van verenigingen en stichtingen. Werkzaam op sociaal en maatschappelijk gebied.

Hoe ben je bij de SP terechtgekomen?

Ik heb me altijd politiek en maatschappelijk betrokken gevoeld en voel me op links in de sociaaldemocratie thuis. Toen de zogenaamde gereguleerde marktwerking in de zorg werd geïntroduceerd bleek de SP daarvan, net als ik, een overtuigd tegenstander. In de afgelopen jaren heeft de SP zich effectief ingezet om de schadelijke gevolgen van de transitie in de zorg, intra- en extramuraal, waar mogelijk te beperken of te voorkomen. Daarin hebben we elkaar getroffen.

Waar haal je inspiratie uit?

Uit de ontmoeting met mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders. Als dat op je weg komt, kom je in het leven te staan op een wijze die je daarvoor niet voor mogelijk hield. Maar ook met de SP-kraam op de braderie. Het is terug te voeren op de uitspraak van de filosoof Levinas; “Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar de ander die jou aanspreekt en een beroep op je doet”.

Speerpunt in de Staten:

Dat er een breed draagvlak ontstaat, die door iedereen als rechtvaardig wordt ervaren, in de afhandeling en compensatie van de bevingsschade. Kiezen voor schone en veilige energie die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen doet afnemen en op den duur verdwijnen. Het behouden van de leefbaarheid in de dorpen van deze prachtige provincie. Maar vooral het behoud en uitbreiden van volwaardige werkgelegenheid die mensen in staat stelt een inkomen te verwerven.

Terugziend op een mooi moment, mooie periode?

De lange periode van samenwerking in een zorginstelling met een platte organisatie waarin alle middelen gewoon aangewend werden voor de zorg, zodat er genoeg was voor iedereen en bezuinigingen niet de waan van de dag bepaalden. Het afschaffen van jeugdlonen en aanloopschalen in de beloning voor medewerkers die gelijk werk deden in de 7/24-uurs zorg.

Mooiste plekje in Groningen?

Op de radiaal wierde van Marsum, naast het middeleeuwse kerkje, het eeuwen oude landschap ervaren en de luchten en wolken die de horizon raken.

Wat doe je in je vrije tijd?

Die breng ik graag door met mijn kleinkinderen. Dat zijn er onderhand 10, waarvan 9 meisjes en inmiddels kan ik alle klassiekers van K3 meezingen. Maar er blijft tijd genoeg over om te fietsen, jazzconcerten en musea te bezoeken en films te zien.

Welk boek, muziek, film of kunstwerk tip je ons?

Het boek “Pogingen iets van mijn leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen 83¼ jaar”, in al zijn eenvoud heeft me geraakt. De film “Letters from Iwo Jima” van Clint Eastwood “ geeft inzicht in het vijanddenken. En met de muziek van Philip Glass en John Coltrane mogen ze me ’s nachts wakker maken.

U bent hier