h

Lijsttrekkersdebat

14 maart 2023

Lijsttrekkersdebat

Foto: SP

Ik ben blij dat het achter de rug is, want ik zag er erg tegenop. Live televisie is altijd pittig en ik ervoer toch ook wel een behoorlijk druk.

“Agnes, heb je er zin in?” “Agnes, niet zo serieus kijken!” “Agnes, we maken er een mooie avond van.” “Agnes, het is maar een debatje.” “Agnes, je zit gelukkig bij het onderdeel gas, dat is toch fijn.” Zo even wat uitspraken die ik voorafgaande aan het debat van de andere lijsttrekkers moest aanhoren.

Vele van hun zijn doorgewinterde politici, met veel debat-trucjes in hun rugzak, leuk samen gezellig doen en ondertussen toch de andere een steek onder water geven.

Ik blijf dat ingewikkeld vinden en kan het ook lastig als leuk ervaren zo’n avond als dit. Het gaat tenslotte wel ergens over, het gaat over belangrijke onderwerpen die mensen in hun dagelijks bestaan raken.

Foto: SP

Natuurlijk was het logisch dat wij als SP bij het onderwerp gas zaten, wij zijn de enige partij die zich hier al jaren hard voor maakt in Groningen en Den Haag. Maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Voor mij zit er altijd heel veel emotie op dat onderwerp en de afgelopen weken waren emotioneel ook zwaar; het rapport van de PE-gas, en uitblijvende echte inhoudelijke reactie van Rutte, emotionele gesprekken met inwoners, wonden die weer open gingen, een spoeddebat aangevraagd door Sandra dat tegengehouden werd door andere politieke partijen, een rechtszaak waar ik bij was tegen de staat, acties, verhalen van Marenland-huurders die er niet om logen, successen op acties die we hebben gevoerd (Westerdraai en Ommerlanderstraat) maar direct ook weer voor nieuwe ongelijke verschillen zorgen. Een rollercoast van emoties.

Door alle drukte van de campagne heb je dan niet voldoende tijd om dit goed te verwerken en wanneer het debat over gas dan ingeleid wordt met stukjes van het openbare verhoor van Frouke, die zo emotioneel verwoord dat ze heeft gefaald als moeder door alle ellende die hun is aangedaan door gaswinning, is het moeilijk om jezelf goed bij elkaar te houden. Dat maakt dat een debat over gas voor mij helemaal niet zo fijn is, helemaal niet wanneer je 7 minuten hebt met 7 lijsttrekkers.

Maar ik heb mij er doorheen geworsteld en ben dicht bij mijzelf gebleven. Gelukkig waren mijn SP-kameraden Jan Hein en Daan erom mij te steunen!

Foto: SP

De debatten vond ik snel en weinig tijd om goed uitleg te geven. Mijn 1 op 1 gesprek met Colin was wel heel plezierig!

Nu even beetje bijtanken en nog vanavond huis aan huis! Morgen samen met Hans met de geluidswagen op pad en dan de verkiezingsavond.

Het is nu aan de kiezer en er valt veel te kiezen. Maar als je op de SP stemt dan weet je zeker dat je op mensen stemt die altijd samen met inwoners zullen blijven opstaan om verandering af te dwingen.

Debat terugkijken? Dat kan hier;

https://www.rtvnoord.nl/.../kijk-terug-het...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier