h

Winschoten; de plek voor rebelsheid!

31 mei 2023

Winschoten; de plek voor rebelsheid!

Foto: SP

Afgelopen vrijdag mocht ik weer eens naar Winschoten afreizen! Vroeger kwam ik er bijna nooit, ook niet met mijn ouders. Mijn vader zei altijd een beetje gekscherend dat die niet dood gevonden wilde worden in Winschoten. Ik had dus een wat negatief gevoel bij Winschoten ontwikkeld.

Sinds ik in actief ben voor de SP ben ik wat regelmatiger in Winschoten en omgeving en kan ik dit stukje Groningen enorm waarderen. De rauwheid, de ongedwongenheid, de iets wat losbandigheid van de mensen spreekt mij wel aan. Er wonen ook veel mensen met een creatieve en vrije geest in dit gebied heb ik ontdekt. Losbandig en een beetje buiten de lijntjes kleuren. Ik voel vaak een prettige verbinding met de mensen in Oost-Groningen. Het rebelse spreekt mij aan.

Ik vond het dan ook ontzettend leuk dat onze Oost-Groningse SP-jongeren mij vroegen voor hun politieke café.

Een politiek café, niet iets waar ik vroeger naar toe ging als jongere. Eigenlijk ook niet als volwassenen. Ik heb mij het grootste gedeelte geheel afzijdig gehouden van de politiek, behalve dat ik wel altijd gebruik maakte van mijn stemrecht. Maar lid worden van een politieke partij heb ik nooit overwogen, laat staan politiek actief worden.

Maar daar kwam verandering in toen ik ergens onder een steen vandaag kwam, uit mijn eigen bubbel kwam en zag dat deze overheid er regelmatig helemaal niet is voor haar burgers. Door mijn twee breiprojecten ontmoette ik vele mensen die kapot gingen aan de gevolgen van de gaswinning en dat deze overheid hun niet helpt, maar alleen maar verder de afrond in duwt. Dit was waar ik in contact kwam met strijdvaardige SP’ers, die mij er toe dreven om lid te worden en zelfs actief te worden en belandde ik uiteindelijk zelfs in de Statenzaal om daar het SP geluid te laten horen.

Over de Provinciale Staten en hoe wij daar als SP invulling aan geven, maar ook over wat voor Statenlid ikzelf ben mocht ik vrijdagavond komen vertellen. Het was een mooi en open gesprek, ook door de vragen die de jongeren stelden.

Natuurlijk zijn we ook ingegaan op thema’s die jongeren belangrijk vinden. Voor de jongeren uit Oost-Groningen raakt dit vooral de leefbaarheid van hun eigen omgeving; goed openbaar vervoer, een huis, voorzieningen in de buurt en levendigheid op het Ommeland en niet alleen in de Stad. Ze voelen zich vaak gedwongen om naar de Stad te verhuizen, maar willen liever gewoon in bijvoorbeeld Winschoten, Heiligerlee of Pekela blijven wonen. Hier zijn ze wel pessimistisch over of dit wel mogelijk is en blijft. En er spelen veel zorgen over het vinden van een leuke baan, waar je ook nog voldoende mee kunt verdienen om rond te komen.

Over openbaar vervoer hebben we zeer uitgebreid gesproken en maakten we ook de bredere analyse, over waar het geld naar toe gaat en hoe wij als burgers nauwelijks zeggenschap hebben over deze publieke voorziening. Ze ervaren dat het hebben van geen auto je echt doet vereenzamen in het Ommeland, omdat het openbaar vervoer onbetrouwbaar, onbetaalbaar en onbereikbaar is. Ze maken zich hierbij ook veel zorgen over oudere mensen, die daardoor bijna nergens meer naar toe kunnen en eenzamer en ongezonder worden.

We nemen in de Staten regelmatig besluiten die uiteindelijk gaan over de toekomst van onze jongeren in Groningen. Veel kinderen en jongeren geven hun leven in Groningen een dikke onvoldoende. Luisteren naar jongeren en jongeren betrekken bij het maken van beleid, maar ook veel meer zeggenschap geven, is ontzettend belangrijk.

Het was voor mij dan ook meer dan een waardevolle avond in cafe Carambole in Winschoten. En dat was wederzijds heb ik begrepen en leverde ook zelfs een nieuw lid op.

We hebben ook afgesproken dat zij aansluiten bij acties, die wij als Staten de komende tijd willen opzetten. Want juist jongeren moeten een beetje rebels zijn en blijven om af te dwingen hoe hun toekomst eruit ziet. Met de Oost-Groningse SP-jongeren moet dat wel goed komen, zij hebben dit tenslotte in hun DNA.

Heb je zelf interesse om met mij als Statenlid in gesprek te gaan of je aan te sluiten bij de SP jong of oud, stuur mij dan een berichtje.

Lid worden?  https://wordlid.sp.nl/?ref=spnl-lidworden-page

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier