h

Fietsen langs 5500 jaar macht & pracht valt in de smaak

15 september 2013

Fietsen langs 5500 jaar macht & pracht valt in de smaak

Voor het eerst bood de Open Monumentendag de kans om, naast het bezichtigen van historische gebouwen, een reis door 5500 jaar geschiedenis te maken. Zaterdag 14 september trotseerde dan ook een bescheiden groep deelnemers onder leiding van SP- statenlid en archeoloog Sandra Beckerman de buien om meer te weten te komen over de geschiedenis van opvallende plekken in het Zuid-Groningse landschap. 

 

Sandra Beckerman kijkt tevreden terug op deze eerste fietstocht. “Dat mensen ondanks de regen toch mee komen fietsen laat zien dat men graag meer wil weten over de archeologie van de eigen omgeving. De fietstocht bied ook de kans om te laten zien dat bijvoorbeeld een hunebed geen los monument is, maar duidelijk deel uitmaakt van het landschap. De deelnemers zullen in het vervolg zeker met andere ogen naar hun omgeving kijken.”

 
De fietstocht bracht de deelnemers onder andere bij het hunebed G1 net buiten het dorp Noordlaren waar uitvoerig werd stilgestaan bij de leefwijze van de groep mensen die deze markante bouwwerken bouwden. Vooral het feit dat deze groep mensen al veel contacten in grote delen van Europa hadden maakte veel indruk.  

 
De tocht ging verder langs de Pingoruïne, in deze veenmeertjes werden bij archeologisch onderzoek  prachtige bijlen gevonden die laten zien dat de mensen al ruim 5000 jaar geleden symbolen van macht maakten en offerden. De laatste stop was het Noorlaarderbos. Deelnemers wandelden langs sporen van Middeleeuwse wegen en mogelijke grafheuvels van wellicht minimaal 2000 jaar oud naar een heuvel die Galgenbergje en heilige bergje wordt genoemd. Historici zijn het nog niet eens over de functie van deze door mensen gemaakte heuvel. Wat wel duidelijk werd was machthebbers via dit bergje de rondtrekkende reizigers een boodschap mee wilden geven. Of dat een vredelievende of een angstwekkende boodschap was mag iedereen voorlopig zelf invullen.

Reactie toevoegen

U bent hier