h
Verkiezingsprogramma 2019 - 2023

Samenvatting

Gaswinning, herstel aardbevingsschade en versterking

Vijftig jaar heeft heel Nederland geprofiteerd van het Groningse gas. Nu zitten wij met de problemen. Het is tijd voor rechtvaardigheid.

  1. We willen dat de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk helemaal stopt. Dat moet in een wet  worden vastgelegd, zodat er niet meer aan gemorreld kan worden.
  2. De rijksoverheid behoort de kosten van herstel en versterking geheel, ruimhartig en vlot te vergoeden. De rijksoverheid dient het enige aanspreekpunt te zijn. Als de NAM moet meebetalen, moet de overheid dat zelf regelen en daar de Groningers niet mee lastigvallen.
  3. De beschamende vertoning rond de versterkingen moet onmiddellijk stoppen. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over welke woningen versterkt moet worden en wanneer dat gaat gebeuren. En dan niet volgens een theoretisch computermodel, maar door gewoon te  gaan kijken.
  4. De rijksoverheid moet zich niet langer bemoeien met hoe de schade wordt hersteld. Dat kunnen we in Groningen zelf wel bepalen. Schadeherstel, versterking, verduurzaming en andere leefbaarheidsinitiatieven pakken we zoveel mogelijk integraal aan. We stimuleren en ondersteunen bewonersgroepen, dorpsverenigingen e.d. die zelf het heft in handen nemen.
  5. De aardbevingsproblematiek leidt tot psychische schade, bij volwassenen en kinderen. Voor hen moet meer professionele ondersteuning komen. Ook worden dorpsgemeenschappen door de huidige gang van zaken tegen elkaar uitgespeeld. Dat moet stoppen.
  6. We willen dat er een regeling komt voor mensen die hun huis willen verkopen. De opgekochte huizen worden verhuurd, aan nieuwkomers of aan de huidige bewoners zelf. Dit is rechtvaardig en het zorgt voor doorstroming en nieuwe dynamiek.
  7. Er moeten speciale regelingen komen voor bedrijfsgebouwen, (oude) boerderijen en monumenten.
  8. Na vijftig jaar te hebben bijgedragen aan de welvaart van heel Nederland, heeft Groningen nu recht op voldoende geld om een nieuwe toekomst vorm te geven. Naast de volledige betaling van schade en versterking en aanvullend op het inmiddels gestarte Nationaal Programma Groningen willen we nog enkele miljarden. De Groningers beslissen zelf hoe dat geld besteed wordt. We vinden het niet nodig hiervoor nieuwe instituties in het leven te roepen. Als democratisch orgaan kan de provincie hierin een belangrijke rol spelen.
  9. We stoppen met en verbieden alle activiteiten die de ondergrond van Groningen verder kunnen verstoren, zoals fracking, zoutwinning, geothermie en opslag van CO2, kernafval of afvalwater

 

Leefbaarheid, wonen en zorg

Groningen is een unieke provincie. Met een dynamische en groeiende stad. In een prachtig ommeland dat we voor jong en oud leefbaar moeten houden.

  1. Het provinciaal Leefbaarheidsfonds is een groot succes. Daarom willen we ermee doorgaan en ook voor de komende jaren weer veel geld voor leefbaarheidsprojecten beschikbaar stellen. Waaraan dat geld besteed wordt? Dat bepalen de bewoners vooral zelf!
  2. Nieuwbouw en woningverbetering kunnen en moeten bijdragen aan de leefbaarheid. Het ontwikkelen van de plannen gebeurt samen met de bewoners. We staan open voor nieuwe (gemeenschappelijke) woonvormen.
  3. Overal in de provincie moet basis-zorg (huisarts, eerste hulp, ambulances, thuiszorg, verloskunde, …) in de nabije omgeving beschikbaar zijn. De provincie spant zich in voor behoud van volwaardige ziekenhuiszorg.

 

Economie

Grote uitdagingen bieden ook grote kansen. Met een gezamenlijke visie en aanpak gaan we die kansen verzilveren.

  1. Samen met alle betrokkenen maken we een alomvattend toekomstplan voor de provincie Groningen, waarin we herstel, versterking, verduurzaming en de energietransitie hand-in-hand laten gaan.
  2. De provincie zet zich in om bestaande rijksdiensten, instellingen en (hoofd)kantoren te behouden en voor de vestiging van nieuwe.
  3. We stimuleren het MKB als de banenmotor van de provincie. Dat doen we ook omdat deze bedrijven midden in de samenleving staan en belangrijk zijn voor de leefbaarheid.
  4. Bij al deze zaken schenken we speciale aandacht aan werk voor mensen die nu aan de zijlijn staan.
  5. Bedrijven met ongepaste of ongewenste belonings- en/of arbeidsverhoudingen ondersteunen we niet.
  6. De provincie draagt zorg voor snel internet in de gehele provincie.

 

Landbouw

De agrarische sector is vanouds heel sterk in Groningen. Dat blijft zo door te kiezen voor innovatie en de menselijke maat.

  1. In de veeteelt en akkerbouw streven we naar terugkeer van de menselijke maat. Grootschalige akkerbouw en megastallen vinden we ongewenst.
  2. We stimuleren dierenwelzijn en milieuvriendelijke en biologische landbouw.
  3. We stimuleren innovaties en proefprojecten (bv. zilte landbouw) en de teelt en afzet van alternatieve gewassen (hennepvezel, koolzaad, spelt).
  4. Nevenactiviteiten (in de zorg, natuurbeheer of recreatie) op kleinere bedrijven staan we toe.

 

Klimaat en Energie

Duurzame energie is nodig voor iedereen. En dus niet vooral voor de winst van grote bedrijven. De lasten moeten rechtvaardig worden verdeeld.

  1. We willen een nieuw provinciaal energiebedrijf, dat zich – samen met lokale initiatieven – gaat bezig houden met (duurzame) energieproductie, en verduurzaming. Over eventuele opbrengsten beslissen de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers.
  2. Grote windmolens horen op zee en niet op land. En al helemaal niet op plekken waar ze het Groninger landschap verstoren. Als plaatsing op land toch onvermijdelijk is, dan stellen we scherpe eisen aan ruimtelijke inpassing, draagvlak en participatiemogelijkheden.
  3. De kolencentrale van RWE in de Eemshaven moet zo snel mogelijk sluiten.
  4. Bij de verduurzaming van woningen zoeken we samen met bewoners, gemeenten en corporaties naar oplossingen om de kosten voor huishoudens betaalbaar te houden. Gemeenten hebben de regie, de provincie biedt een helpende hand.

 

Landschap en milieu

We koesteren en beschermen het Groningse landschap. Vervuilers pakken we aan.

  1. We blijven ons inzetten voor meer en echte aandacht voor natuur, milieu en een leefbare omgeving.  Te vaak wordt voorrang gegeven aan groei van bedrijvigheid en (grootschalige) landbouw.
  2. We maken haast met het aanleggen van het Natuurnetwerk Nederland. Waar mogelijk voegen we eerder geschrapte stukken natuur weer toe.
  3. Bij het opstellen van gebiedsgericht emissiebeleid voor schadelijke stoffen krijgt leefbaarheid voorrang boven economische groei. Hierbij zijn strikte afspraken nodig met de bestaande en toekomstige industrie.
  4. Vergunningsvoorschriften worden niet altijd goed nageleefd. Daarom versterken we de capaciteit van toezicht en handhaving in het milieubeleid. Bij overtredingen volgen sancties.

 

Verkeer en vervoer

Stad en ommeland, samen zijn ze sterk. Goede verbindingen zijn essentieel: goed en betaalbaar openbaar vervoer, veilige wegen en aantrekkelijke fietsroutes.

  1. Alle woonkernen, scholen en zorginstellingen moeten met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. We ondersteunen het huidige concept van een hoogwaardig basisnet met aanvullend (kleinschalig) vervoer naar de dorpen.
  2. Het openbaar vervoer is nu voor veel inwoners te duur. We gaan op zoek naar meer mogelijkheden voor korting of zelfs gratis openbaar vervoer voor bepaalde doelgroepen en/of op bepaalde tijden.
  3. Het spoor naar Veendam moet worden doorgetrokken naar Stadskanaal en later naar Emmen. Station Sappemeer-Oost moet open blijven. We willen ook dat de regionale spoorlijnen worden geëlektrificeerd.
  4. We zetten ons in voor een spoorlijn van Groningen via Drachten, Heerenveen, Emmeloord naar de Randstad. We willen ook een betere verbinding naar Bremen en Hamburg.
  5. De werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg in de stad leggen we stil totdat duidelijk is of het gehele project wel uitvoerbaar is, hoe hoog de rekening wordt en wie deze gaat betalen. Zo nodig passen we de plannen aan.
  6. We stimuleren het gebruik van de fiets, onder meer door de aanleg van betere en snellere fietsroutes tussen de stad en de forensenplaatsen.
  7. We streven naar verdere verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en de Eemshaven.
  8. We willen stoppen met overheidssteun aan Vliegveld Eelde.

 

Cultuur en Kunst

Groningen is de culturele hoofdstad van Noord-Nederland. Maar ook de kleinere steden en dorpen bieden cultuur en kunst voor iedereen.

  1. We ondersteunen bibliotheken en andere regionale en lokale culturele voorzieningen en initiatieven; met extra aandacht voor het aanbod voor kinderen en jongeren.
  2. We ondersteunen initiatieven voor jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen.
  3. We hechten aan onafhankelijke regionale journalistiek (kranten, omroepen). Daarom ondersteunen we die.

 

Bestuur en Organisatie

Het provinciebestuur is geen zetbaas van Den Haag, maar een bondgenoot van de Groningers.

  1. Gemeenten en provincie behoren aanvullend op elkaar te zijn. De provincie stelt zich dienstbaar op en bevordert de samenwerking.
  2. Bij belangrijke beslissingen kunnen referenda of andere vormen van volksraadpleging een prima middel zijn om bewoners meer zeggenschap te geven.
  3. We zijn terughoudend met het inhuren van (dure) externe adviseurs.
  4. Provinciebestuurders mogen geen betaalde bijbanen hebben. En ook geen onbetaalde die in strijd (kunnen) zijn met de belangen van de provincie.

U bent hier