h

Nee tegen overname Essent door RWE

14 januari 2009

Nee tegen overname Essent door RWE

Energiebedrijf Essent wil zich laten overnemen door de Duitse energiegigant RWE.
Volgens de SP Statenfractie is overname van Essent door RWE volstrekt ongewenst.

KeesFractievoorzitter Kees Swagerman van de SP: “Zo’n overname door een machtig buitenlands megabedrijf levert een belangrijke publieke voorziening als energie nog verder uit aan de vrije markt. De winst is voor de aandeelhouders en de gewone man en vrouw blijven zich blauw betalen. En de overheid heeft dan helemaal geen zeggenschap meer over de productie en levering van energie, een absolute eerste levensbehoefte van mensen.” Ook met RWE is de SP niet blij ''Het zijn natuurlijk vooral kolencentrale bouwers, we krijgen zelfs een exemplaar in de provincie'', aldus Swagerman. De SP vreest dat het streven naar financiële winst de boventoon gaat voeren ten koste van klanten en milieu.

De afgelopen maanden hebben volgens de SP aangetoond wat er gebeurt als de neoliberale zeepbel uit elkaar spat. Swagerman: “De overheid mocht zich van de vrijmarktprofeten nooit met banken en bedrijven bemoeien. Nu mag diezelfde overheid ze redden. En de samenleving betaalt letterlijk en figuurlijk de prijs.”
Volgens de SP kan Essent het beste in overheidshanden blijven. Alleen zo kan Essent een betrouwbaar en betaalbaar alternatief vormen voor de commerciële energiebedrijven.

U bent hier