h

Lian Veenstra: 'Het gaat niet om krimp, het is leegloop door bewust beleid!'

9 januari 2011

Lian Veenstra: 'Het gaat niet om krimp, het is leegloop door bewust beleid!'

Lijsttrekker Lian Veenstra stelt bestrijden leegloop centraal bij start SP-Statencampagne

Tijdens de drukbezochte start van de SP-campagne voor de Statenverkiezingen, op 9 januari in Sappemeer heeft lijsttrekker Lian Veenstra hard uitgehaald naar PvdA en CDA.

'Die partijen maken al decennialang de dienst uit in de provincie en hebben de leegloop in delen van de provincie veroorzaakt door hun bewuste beleid om huizen, voorzieningen en werk te concentreren in een paar centrumplaatsen. Het gevolg daarvan is sluiting van winkels, verplaatsing van bedrijven, geen volledige zorgvoorzieningen, slinkende scholen, aftakelend openbaar vervoer, leegstand in woningen en onverkoopbaarheid van eigen woningbezit. Op deze manier hebben ze roofbouw gepleegd op grote delen van het Ommeland.'

Veenstra gaf aan dat inzet van de verkiezingen voor de SP is dat beleid te stoppen. 'Als SP gaan we weer zorgen voor voorzieningen, leefbaarheid en toekomstperspectief in de dorpen.' Een concreet voorstel daarvoor het geld dat de provincie nu besteedt aan taken die niet tot haar eigenlijke werkveld behoren gaat inzetten om het perspectief in de meest kwetsbare delen van de provincie te verbeteren. Veenstra: 'We hebben het uitgerekend: daarvoor hebben we de komende vier jaar 40 miljoen beschikbaar en in de jaren daarna nog meer.'

Veenstra gaf ook aan het verzoek van PvdA en GroenLinks voor een lijstverbinding afgewezen te hebben. 'Bijna sinds onze oprichting in Groningen hebben we het aan de stok met de PvdA. Het zou onze natuurlijke, ideologische bondgenoot moeten zijn, maar het gat is steeds fors geweest de afgelopen jaren. Die afgelopen jaren hebben we nog geen streep samen op papier gekregen en nu zoeken ze ons op. Hoe kan dat toch?
Al decennia is de PvdA de dikste maatjes met het CDA. Ook na de verkiezingen van juni 2010, bleef de vriendschap hecht en de coalitie was onbreekbaar zolang er in Den Haag nog maar een spoortje hoop was om aan te mogen schuiven bij VVD of CDA…

Maar toen de deal gesloten was tussen VVD, CDA en PVV was de liefde van de PvdA voor het CDA gelijk over. Overal in het land zien we nu toenaderingspogingen van de PvdA in de richting van de SP. Is het echte liefde, zo ineens? Of is het veel meer een calculerende PvdA die Eerste Kamerzetels wil veilig stellen door een lijstverbinding? Het spijt me, … maar ik wil graag eerst een tijdje verkering voordat ik mijn handtekening onder een akte zet…
Ik heb de mannen dan ook al laten weten dat die lijstverbinding er niet zal komen met de SP. Ik kan het voor mezelf niet uitleggen, laat staan dat ik het aan jullie of de mensen in dorpen zou moeten verkopen. De geschiedenis en de verschillen liggen mij, en jullie waarschijnlijk ook, nog te vers in het geheugen.'

U bent hier