SP-motie tegen TTIP aangenomen
SP-motie tegen TTIP aangenomen
Ook is het onacceptabel dat de onderhandelingen onder volledige geheimhouding gebeuren, waardoor zelfs onze Tweede Kamer niet over alle informatie beschikt.
Bedrijven klagen landen aan
De verdragen geven grote buitenlandse bedrijven de mogelijkheid om landen aan te klagen wanneer regels worden ingevoerd die hun winsten in de weg zitten. Via deze zogeheten ISDS-geschillencommissies zouden Amerikaanse multinationals Nederland kunnen dwingen om wetten terug te draaien en miljardenboetes op te hoesten van van ons belastinggeld.
“Het klinkt ongelooflijk, maar in Canada gebeurt het al.”, aldus SP-statenlid Christiaan Serbanescu-Kele. “Canada heeft een vergelijkbaar verdrag met Amerika. Toen de provincie Quebec het winnen van schaliegas verbood omdat dit aardbevingen en milieuvervuiling veroorzaakte, klaagde het gasbedrijf Canada aan voor honderden miljoenen dollars. Canada heeft al veel wetten moeten terugdraaien en miljarden moeten betalen aan ISDS-claims van bedrijven.”
Mogelijk ook gevolgen voor gaswinning Groningen
“Stel dat onze regering in de toekomst het licht ziet en de gaskraan eindelijk eens écht terugdraait”, aldus Serbanescu-Kele in zijn speech, “dan zou de Amerikaanse multinational ExxonMobil, aandeelhouder in de NAM, Nederland voor miljarden kunnen aanklagen en kunnen dwingen om de gaskraan alsnog te openen.” Zo zijn de verdragen ook een directe bedreiging voor Groningen.
Vrijhandel, maar met een democratie aan de ketting
De verdragen brengen vrijhandel, aldus Serbanescu-Kele, maar wel met een democratie aan de ketting.
“TTIP en CETA lijken een Trojaans paard: we worden gelokt met mooie beloftes over handel - maar als we hebben getekend kan blijken dat we onze democratie hebben geofferd op het altaar van het grootkapitaal.”
- Zie ook:
- Christiaan Şerbănescu-Kele