h
Verkiezingsprogramma 2019 - 2023

5. Omgeving, Natuur en Milieu

Een Mooi Groningen hebben wij zelf in de hand. Wij zullen blijven knokken voor meer en echte aandacht voor natuur, milieu en een leefbare omgeving. Te vaak wordt nu voorrang gegeven aan groei van bedrijvigheid en landbouw, ook waar dat ten koste gaat van de laatste natuur die wij in ons Groningen hebben. Te vaak ook groeien stallen en akkerbouwbedrijven zo sterk dat het meer lijkt op zware industrie dan op landbouw. Keer op keer laten de rapporten over de toestand van de natuur en het landschap zien dat de monocultuur van gras en teeltgewassen een verwoes-tende invloed heeft op de soortenrijkdom en de populaties van beschermde soorten.

De realisatie van het huidige Nationaal Natuurnetwerk is een verantwoordelijkheid van de provincie. Wij willen hiervoor nog meer aandacht, zodat in ieder geval die gebieden een rijke natuur krijgen en houden. De provincie dient daarnaast te streven naar vergroting van het areaal natuurgebieden. Ook toegankelijke natuur, in de vorm van dorpsbosjes en recreatiegebieden, moet volop aandacht krijgen. Natuur-inclusieve landbouw moet plaats maken voor de ontwikkeling van landbouw-inclu-sieve natuur, waarbij natuurontwikkeling en -behoud een belangrijke voorwaarde is voor nieuwe landbouwinitiatieven.
Vergunningvoorschriften worden in onze provincie nog steeds niet goed gehandhaafd. De komst van de Omgevingsdienst heeft daar door intern gedoe geen positieve invloed op gehad. Wij zullen blijven inzetten op strikte handhaving van geldende milieuregels. Daarvoor is het essentieel dat er meer kennis en slagkracht komt bij de handhavers.

 

ONZE VOORSTELLEN:

Natuur en Landschap

  1. Er wordt haast gemaakt met het aanleggen van het Natuurnetwerk Nederland. Daar waar dat mogelijk is worden stukken eerder geschrapte natuur weer toegevoegd. De aangekochte gronden moeten zo snel mogelijk beschikbaar komen voor terrein-beherende organisaties.
  2. Er worden in overleg met terreinbeheerders middelen vrij gemaakt ten behoeve van intensiever toezicht, signalering en handhaving van overtredingen van geldende regels in natuurgebieden.
  3. De provincie dient ervoor te zorgen dat gemeenten beschermde natuur, zoals het NNN en Natura 2000-gebieden, opnemen in hun bestemmingsplannen. Dat is nu onvoldoende het geval waardoor natuurvergunningen ten onrechte niet worden aangevraagd.
  4. De provincie moet de regie over de bescherming van historische landschapskenmerken zoals houtsingels, wierden, kromme sloten, pingoruïnes, etc. overnemen. Er moet een groter budget komen voor het onderhoud van cultuurlandschappen.
  5. Traditionele Groningse schuren en monumentale panden moeten worden behouden. De provincie dient daarom geld beschikbaar te stellen voor het onderhoud en renovatie van deze landschapsbepalende schuren.
  6. De provincie moet zich inzetten om dorpsbosjes te behouden voor omwonenden, om in te wandelen en te fietsen, en stelt kennis en middelen beschikbaar voor inrichting en onderhoud.
  7. De provincie ontwikkelt voor provinciale groenstroken, bermen en erven een beheerbeleid dat een bijdrage levert aan de biodiversiteit van de Groningse flora en fauna.
  8. De natuur en dynamiek van het Eems-Dollardestuarium moet worden hersteld. De lozingen van afvalwater op de Eems moeten daarom gestopt worden.
  9. Groningen moet waterveilig zijn. Indien nodig moeten dijken worden versterkt. Er dient zoveel mogelijk gekozen te worden voor natuurlijk waterbeheer, waarbij het regenwater langer wordt vastgehouden.
  10. Om te voldoen aan de doelstelling van de Europese Kaderrichtlijn Water en een goede waterkwaliteit te realiseren, dient de provincie er voor te zorgen dat haar oevers, kanalen en sluizen robuust, natuur- en visvriendelijk worden ingericht en beheerd.
  11. De provincie moet meer maatregelen nemen om verdroging te voorkomen door zoet water langer vast te houden. Dit komt zowel de landbouw als de natuur ten goede. In gebieden met inklinking en bodemdaling door veenoxidatie dient de provincie het beleid in te voeren dat functie het peil moet volgen, in plaats van andersom.
  12. Pilots ter voorkoming van veenoxidatie worden op korte termijn in gang gezet.
  13. De provincie moet geen ruimte bieden voor nieuwe glastuinbouw.

 

Milieu

  1. De Omgevingsdienst Groningen moet meer kennis en slagkracht krijgen. De controle op en de handhaving van milieu- en veiligheidsvoorschriften moeten absolute prioriteit krijgen. Tegen het niet naleven van de voorschriften wordt hard opgetreden.
  2. Indienen van milieuklachten is dé manier waarop mensen overlast van een bedrijf kunnen melden. Dit systeem moet dan ook vlekkeloos werken. Iedere klacht moet onderzocht worden en iedere klager persoonlijk op de hoogte gebracht worden van wat er met de klacht wordt gedaan.
  3. Op vele daken ligt nog asbest. Dat asbest moet voor 2024 verwijderd zijn. De provincie ondersteunt actief bij het halen van dit doel. Waar dat kan wordt dit gecombineerd met verduurzaming en het leggen van zonnepanelen.
  4. De provincie hoort inwoners actief te informeren over de in hun omgeving aanwezige milieu- en veiligheidsrisico’s en aangevraagde vergunningen. De provinciale risicokaarten moeten regelmatig worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen.
  5. De provincie moet gebiedsgericht emissiebeleid vaststellen voor schadelijke stoffen, zoals zwavel, fijnstof en zware metalen, en moet toezien op de naleving ervan. De provincie dient zorg te dragen voor een overkoepelend milieubeleid per regio, waarbij de leefbaarheid voorrang krijgt boven economische groei. Hiervoor zijn strikte afspraken nodig met de bestaande en de toekomstige industrie.
  6. Sanering van vervuilde locaties in Groningen moet sneller aangepakt worden en de provincie moet daar waar dat kan eigenaren verplichten tot volledige en verantwoorde bodemsane-ring. De provincie moet alle mogelijkheden benutten, ook in overeenkomsten met vervuilende bedrijven, om te voorkomen dat de provincie opdraait voor de kosten van sanering bij failliete bedrijven. De provincie moet vergunningen pas verlenen als er harde afspraken zijn over een saneringsbudget dat buiten het vermogen van de vergunninghouder gebracht moet worden.

 

Landbouw

  1. De menselijke maat moet terug in de (pluim-)veehouderij. Pluimveebedrijven worden aan- gesloten op het meetnetwerk schadelijke stoffen in verband met uitstoot van zeer schadelijk fijnstof. Wij pleiten voor kleinere bouwblokken van maximaal 1,5 hectare en voor strengere randvoorwaarden voor dierenwelzijn, waaronder verplichte weidegang. Megastallen zijn onwenselijk.
  2. De intensieve en grootschalige akkerbouw en veeteelt moeten worden afgebouwd. De Provincie moet meer investeren in biologische landbouw zodat in harmonie met landschap, milieu en omgeving wordt geboerd. Subsidieregelingen moeten concrete eisen stellen aan de verbetering van de duurzaamheid, waarbij een verbetering met ten minste twee sterren uit het beter leven keurmerk het uitgangspunt is. Weidegang en vrije uitloop (ook voor pluimvee) worden regel. Fosfaat- en stikstofkringlopen moeten worden gesloten om vervuiling van de omgeving door landbouw tegen te gaan. De provincie streeft een beleid na waarbij landbouw-inclusieve natuur wordt gestimuleerd.
  3. Voor mestvergisters is er geen plaats in ons Groningen. Mestopslag buiten het bouwblok moet geheel verboden worden.
  4. De ontwikkeling van meer gemengde en zelfvoorzienende agrarische bedrijven moet gestimuleerd worden door een beperkte uitbreiding van nevenactiviteiten mogelijk te maken. Nevenactiviteiten kunnen in het verlengde van de hoofdactiviteiten liggen, maar kunnen ook gevonden worden in bijvoorbeeld detailhandel, natuurbeheer of recreatie.
  5. De komst van boerderijen waar zowel biologisch boeren als zorg wordt gecombineerd dient door de provincie te worden gesteund.
  6. Met en ten behoeve van scholen worden voorlichtingscampagnes opgezet, om leerlingen bewust te maken van de impact van landbouw op onze provincie.
  7. De provincie moet de afzet van biologische streekeigen producten stimuleren, onder andere door boeren en afnemers (molenaars, bakkerijen, restaurants en consumenten) met elkaar in contact te brengen.
  8. De provincie stimuleert onderzoek en ontwikkeling van de zilte landbouw. Innovaties in de biologische landbouw dienen door de provincie te worden gestimuleerd met middelen voor proefprojecten.
  9. De provincie moet de teelt, toepassing, verwerking en afzet van alternatieve gewassen, zoals hennepvezel, koolzaad of spelt, stimuleren.
  10. In een wereld waar op grote schaal honger wordt geleden moet het telen van voedingsgewassen voor energieopwekking worden bestreden. Tegen het produceren van energie uit restproducten van voedselgewassen is geen bezwaar.
  11. Bij aanpassingen van omgevingsplannen dient steeds ook een Landbouw Effect Rapportage (LER) te worden opgesteld.
  12. De aanleg van gentech (proef)velden moet niet worden toegestaan.
  13. Er moet een verbod op plezierjacht komen in onze provincie.

U bent hier