De SP in de provincie Groningen voerde afgelopen zaterdag actie tegen de plannen van de NAM om afvalwater in de Eems te dumpen. Door de rivier tot publiek bezit te verklaren wil de partij benadrukken dat olie- en gasbedrijven geen zeggenschap horen te hebben over de Groningse natuur. Met ballonnen en slingers hield de SP alvast een afscheidsfeestje voor de NAM.
Afgelopen woensdag stemden Provinciale Staten unaniem in met een motie van de SP om bij de minister aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar de gevaren van afvalwaterinjectie in de Groningse bodem bij Borgsweer. Daarnaast willen de Staten dat de uitkomsten van alle onderzoeken naar de risico's openbaar worden.
Europa staat op het punt een handelsverdrag genaamd TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnerships) met Amerika te sluiten. Het doel van dit verdrag is het wegnemen van handelsbeperkingen. Dit klinkt niet als een groot gevaar. Toch is het verdrag volgens de SP een groot gevaar voor Groningen.
De SP Statenfractie vindt dat er nog teveel onzekerheden zijn om nu een tracé voor een buizenstelsel onder Groningse bodem vast stellen. Die buizen moeten vloeistoffen en gassen voor industrie gaan transporteren van Eemshaven naar Delfzijl. De fractie wil meer onderzoek voordat zij hierover een besluit neemt.
Bodemvervuiling. Dat is een probleem. Op verschillende locaties in Groningen, Friesland en Drenthe is de grond vervuild. Er zijn vele duizenden locaties waar mogelijk iets aan de hand is. Dat kan gaan om een oude benzinepomp, een oude fabriek of een met rotzooi gedempte sloot.
Gisteren werd de deur op een kier gezet voor CO2 opslag in Groningse bodem. Een motie van de SP tegen deze opslag werd verworpen door de Staten van Groningen. Kandidaat Statenlid Jan Hein Mastenbroek schrijft een open brief aan zijn streekgenoten: