h

SP verklaart Eems tot publiek bezit: “NAM, rot op!”

31 maart 2016

SP verklaart Eems tot publiek bezit: “NAM, rot op!”

De SP in de provincie Groningen voerde afgelopen zaterdag actie tegen de plannen van de NAM om afvalwater in de Eems te dumpen. Door de rivier tot publiek bezit te verklaren wil de partij benadrukken dat olie- en gasbedrijven geen zeggenschap horen te hebben over de Groningse natuur. Met ballonnen en slingers hield de SP alvast een afscheidsfeestje voor de NAM.

SP-fractievoorzitter Sandra Beckerman:

“Het is ongelofelijk en onbestaanbaar dat de NAM zelfs maar overweegt om afvalwater te gaan lozen in de Eems. Terwijl ze al zoveel schade aanbrengen, willen Shell en ExxonMobil nu ook onze rivieren gaan vervuilen. Wij pikken dit niet. Groningen is niet van het grootkapitaal om leeg te pompen, in te laten storten en te vervuilen. Groningen is van ons allemaal. NAM, rot op!”

Afgelopen woensdag werd bekend dat de NAM onderzoekt of ze afvalwater, dat is gebruikt bij het oppompen van olie, kan gaan dumpen in de Eems. Tegen dit plan is breed verzet, mede omdat de Eems een kwetsbaar UNESCO-gebied is. Het dumpen van afvalwater van oliewinning kan grote gevaren met zich meebrengen voor de natuur. Volgens de SP is alleen al het overwegen van het lozen van afvalwater door de olie- en gasbedrijven belachelijk. De partij wil daarom de macht van de NAM breken.

Beckerman: “De NAM laat keer op keer zien dat voor hen winst boven mensen gaat. Nu blijkt dat ook voor het milieu te gelden. We moeten de macht over Groningen terugeisen van deze winstbeluste kapitalistische bedrijven. Shell en ExxonMobil horen geen enkele zeggenschap te hebben. Volgens ons als SP moet de NAM zo snel mogelijk niets meer te zeggen krijgen in Groningen.”

U bent hier